latinica  ћирилица

Principi izvještavanja RTRS sa zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske

 

"RTRS ima pravo, u skladu sa svojim uređivačkim smjernicama, prenositi sjednice ili dijelove sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno RTRS ima obavezu na drugi pogodan način informisati javnost o skupštinskim aktivnostima. U tu svrhu, RTRS ima slobodan pristup sjednicama Narodne skupštine", navodi se u članu 13, tačka 7, Statuta Radio-televizije Republike Srpske.

 

Osnivač Јavnog servisa Republike Srpske, Radio -televizije Republike Srpske, je Narodna skupština koja, kroz svoju ustavnu kategoriju i nadležnosti, predstavlja jednu od najznačajnijih institucija u Republici. Značaj izvještavanja javnosti o radu Parlamenta predstavlja profesionalni i demokratski prioritet. U tom smislu, RTRS se zalaže za savremene principe izvještavanja o radu Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa opšteprihvaćenim evropskim standardima javnih servisa.

 

1. Izvještavanje Televizije Republike Srpske o radu Narodne skupštine Republike Srpske zasnovano je na sljedećoj produkciji:

a. Izvještavanje kroz redovne informativne emisije;

b. Direktni prenosi Aktuelnog časa NSRS, posebnih sjednica NSRS i usvajanja prijedloga zakona od interesa za zajednicu, odnosno za javnost;

v. Skupštinske hronike, u adekvatnom trajanju, sa objedinjenim pregledom dnevnog zasjedanja;

g. Debatne, parlamentarne emisije, u trajanju od jednog časa, u vrijeme skupštinske pauze - emisija "U fokusu".

Izvještajima će biti posvećen pun kapacitet i profesionalna pažnja, a u debatnim emisijama prioritet će biti najzanimljivije teme kojima se bavi Narodna skupština Republike Srpske.

 

2. Izvještavanje Radija Republike Srpske o radu Narodne skupštine Republike Srpske zasnovano je na sljedećoj produkciji:

a. Direktni prenosi rasprava i usvajanja sistemskih zakona, strateških dokumenata i drugih prijedloga zakona od posebnog javnog interesa;
b. Direktni prenosi posebnih i svečanih sjednica NSRS;
v. Opširniji izvještaji u ključnim informativnim emisijama.
g. Reemitovanje skupštinskog Aktuelnog časa od 17.00 do 18.00 časova.
d. Skupštinski pregled poslije 22.00 časova.
đ. Debatne emisije sa stavovima skupštinskih odbora, klubova poslanika i nezavisnih poslanika o aktuelnim pitanjima.
ž. Praćenje međuparlamentarne saradnje NSRS i parlamenata u Evropskoj uniji i okruženju.
z. Praćenje aktivnosti predsjednika NSRS, saradnika i učešća parlamentarnih delegacija na značajnijim skupovima.

 

3. Sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Multimedija prenosi putem
sajta na adresi www.rtrs.tv

a. Prenosi se realizuju putem striminga,direktno i cjelokupan tok zasijedanja.
b. Na desnoj strani glavne stranice sajta odmah na početku Skupštine aktivira
se baner sa ispisanim podacima o tekućem zasijedanju (identifikacija, koja je sjednica i koja je tačka dnevnog reda).
v. Klikom na baner otvara se podstranica na kojoj je moguće neposredno pratiti rad NSRS.
g. Baner ostaje aktivan na glavnoj strani tokom cjelodnevnog rada Skupštine uključujući i prisutnost u toku pauza sa adekvatnim obavještenjem o statusu zasijedanja!
d. Redovno je praćenje rada Skupštine i kroz izvještaje, saopšenja, izjave (rubrika info na glavnoj stranici), najave i reakcije.
đ. Po potrebi, moguće je uvrstiti i druge forme izvještavanja o radu NSRS, a u skladu sa interesovanjem posjetilaca – javnosti! Npr. Intervjui, izvještavanje o aktivnostima skupštinskih odbora, izvještaji o realizaciji plana rada Skupštine i slično.
ž. Informisanje o radu Narodne skupštine Republike Srpske redovno je i kroz vijesti na teletekstu u punom obimu i u skladu sa interesom javnosti.