X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zlatne ruke
Zlatne ruke
13:35
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
O EMISIЈI
Zlatne ruke

Dokumentarni TV serijal „Zlatne ruke“ je nastavak veoma uspješnog serijala „Azbuka starih zanata“, koji je emitovan na Radio televiziji Republike Srpske tokom 2018. i 2019. godine. Serijal će pored starih zanata obuhvatiti i umjetničke zanate i na taj način proširiti tematski okvir, predstvljajući najznačajnije predstavnike zanatske zajednice i umjeće ručne izrade različitih predmeta.

Zlatne ruke“ je serijal od 10 epizoda, kulturno-obrazovnog i zabavnog karaktera. Nastao je u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije našeg naroda i našeg nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta. Serijal je edukativnog karaktera, zbog čega je on posebno značajani za mlađu publiku. Serijal nam otkriva tajne umjetničkih i starih, gotovo zaboravljenih zanata i dočarava magiju drevnih vremena i tradiciju našeg naroda. Kroz zanimljiv prikaz umjetničkih i starih zanata serijal predstavlja doba u kom su nastali, vrijeme njihovih najvećih uspona, kako su nove tehnologije i moderan način života uticale na njihov razvoj, kao i kakva je budućnost pred njima. Autor, u svakoj epizodi, u trajanju od 24 minuta, vodi gledaoce kroz zanimljiva i pomalo zaboravljena mjesta u selima i gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Zanati koje ćemo predstaviti u ovom serijalu su: tkački, obućarski, umetnička izrada violina, tašnerski, užarski, ćurčijski, ćilimarski, kujundžisjki, grnčarski i livničarski.

Autorka i voditeljka Aleksandra Mitrić-Štifanić, vodi gledaoce kroz azbuku starih zanata, otkrivajući njihove tajne, zavirujući i u sam proces ručne izrade raznih predmeta.

U duhu starih vremena, nastavljamo da otkrivamo tajne ne samo starih, nego i umetničkih zanata, koje od zaborava brižno čuvaju zlatne ruke zanatlija koje čuvajući tradiciju i kulturnu baštinu našeg naroda čuvaju i naše kulturno nasleđe.

U prvoj epizodi otkrićemo tajne tkačkog zanata.

Zlatne ruke nastavljaju da kroz azbuku starih i umetničkih zanata oživljavaju davna i gotovo zaboravljena vremena.Serijal je sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije sredstvima Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namijenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona u 2019. godini i predstavlja veoma značajan projekat u cilju očuvanja tradicije i kulturnog i istorijskog naslijeđa. Serijal se realizuje u koprodukciji Forum teatra i Produkcije Prvi kadar, Istočno Sarajevo.

Redakcija: Dokumentarni i strani program