latinica  ћирилица
Higijena života
Higijena života
20:05
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
18.11.2021.
54:23
Higijena života
11.11.2021.
56:44
Higijena života
04.11.2021.
55:22
Higijena života

O EMISIЈI
Higijena života

Emisija "Higijena života" je autorski projekat urednice Anđe S. Ilić koja se počela emitovati u programu Radija RS, 1998 godine. Ovi podaci govore da je riječ o emisiji s najdužom tradicijom, odnosno kontinuiranim vremenom opstanka u programu Radija. Vrijeme, takođe, emitovanja nije se mijenjalo -  svakog četvrtka od 20h-05 do 21h. Karakter emisije je zdravstveno naučno obrazovni u samom vrhu medicinskih dostignuća u oblasti prevencije, dijagnostike i liječenja različitih bolesti. Specifično je što su sagovornici zdravstveni profesionalci, ugledna imena u svijetu medicinske nauke i struke, s kojima autorica i urednica Anđa S.Ilić razgovara(intervju) tokom održavanja raznih naučno-stručnih skupova kao što su: međunarodni kongresi, konferencije, simpozijumi, seminari, predavanja po pozivu.U sadašnjoj arhivi ima blizu 2000 sedmičnih-jednočasovnih emisija, sa više od 3000 učesnika- sagovornika različitih zdravstvenih profila. Putem ovakvog jedinstvenog pristupa u kreiranju sadržaja emisije,  autorica je otvorila zdravstveni sistem RS, odnosno BiH, prema regionalnom  okruženju, Evropi i svijetu, a tako i Јavno preduzeće RTRS,opredijeljenog da bude javni servis. Emisije su prožete velikom dozom autentičnosti zbog snimanja na "terenu", sa učesnicima pomenutih, visoko rangiranih medicinskih naučno-stručnih skupova. Dodatno ih oplemenjuje muzički ukus  same urednice i voditeljice pomenutih emisija  koji preferira samo umjetničku muziku. U odjavnoj špici, što je takođe rijetkost, ovu emisiju potpisuju dva imena: montažer tona i voditeljka i autorka.

Autorica koncepta emisije "Higijena života", Anđa S. Ilić je diplomirani politikolog Univerziteta u Beogradu. Nakon diplomiranja 1979. godine, počela je da radi kao novinarka u programu tadašnje Radio Banjaluke, prvog regionalnog elektronskog medija Bosanke krajine. Ostala je do danas odana radio-novinarstvu. U ovoj  2021 godini ispunila je tačno četiri decenije kontinuiranog rada u programu Radija RS

Za medijsku promociju stručnih i institucionalnih kapaciteta zdravstvenog sistema RS nagrađena je priznanjem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Vlade RS. Za promociju u oblasti javnog zdravstva dobila je priznanje poznate Andaluzijske škole javnog zdravstva, a priznanje "Humanost koja život znači" od Udruženja dijaliziranih i bubrežnih bolesnika RS. Autorka je jedna od četiri osnivača iz Republike Srpske Donorske mreže BiH, za darivanje tkiva i organa u svrhu liječenja.Angažovana i u printanim medijima, objavila je mnogo članaka i intervjua, kao i publikovane radove kojima je zajednički moto: "Zdravlje nam je najveći prijatelj."

 

 

Redakcija: Složeni program