latinica  ћирилица
16/08/2014 |  08:32 | Autor: Agencije

Nova upozorenja Rusiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča dotok vojne opreme i osoblja u Ukrajinu.

Portparol kancelarke Štefan Zibert naveo je u saopštenju da su Merkel i Putin razgovarali telefonom uoči sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u nedjelju, koji ima za cilj da smiri napetost na istoku Ukrajine.

Zibert je rekao da je Angela Merkel, "radi pripreme prekida vatre o kojem mora biti sporazuma što je prije moguće, tražila od predsjednika Rusije da doprinese smirivanju" i "posebno da okonča dotok vojne robe, vojnih savjetnika i naoružanog osoblja preko granice u Ukrajinu".

Angela Merkel je takođe izrazila nadu da će konvoji s humanitarnom pomoći uskoro stići na odredišta.

UPOZORENjE VAŠINGTONA MOSKVI

Bijela kuća nije mogla da potvrdi izvještaje da je Ukrajina uništila vozila ruskog vojnog konvoja na svojoj teritoriji i upozorila Moskvu da je bilo kakva intervencija bez dozvole Kijeva neprihvatljiva.

"Iako još prikupljamo informacije ponavljamo našu zabrinutost zbog ruskog upada u Ukrajinu", rekla je portparol Bijele kuće Kejtlin Hajden.

Ona je dodala da Rusija nema pravo da šalje vozila, ljudstvo ili teret bilo koje vrste u Ukrajinu, pod bilo kojim izgovorom bez dozvole ukrajinske vlade.