latinica  ћирилица
21/08/2014 |  13:40 | Autor: Glas Srpske

B. Luka: Policija uhapsila pješaka sa tri promila alkohola

Na području Banjaluke policija je uhapsila pješaka kod kojeg je alkotestiranjem utvrđeno da je imao gotovo tri promila alkohola u krvi.
Alkotest - Foto: ilustracija
AlkotestFoto: ilustracija

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka rekli su da su od 26. jula, kada je počela primjena novog Zakona o prekršajima RS, uhapsili 13 osoba zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola, od toga 12 vozača i jednog pješaka.

Kod pješaka je alkotestiranjem utvrđeno prisustvo 2,99 promila alkohola u organizmu, rekli su u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

Načelnik Јedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja u Upravi policije MUP-a RS Goran Šmitran pojasnio je da je, prema odredbama novog zakona, policija dužna da zadrži do otrežnjenja ili oporavka osobu koja je zatečena dok čini prekršaj, a ima više od jednog promila alkohola u krvi ili odbije alkotest, kao i osobu za koju se utvrdi da je pod uticajem droge.

Prema njegovim riječima, prošle godine su 1.273 pijana vozača prouzrokovala saobraćajne nesreće, dok ih je u prvih sedam mjeseci ove godine bilo 692.