latinica  ћирилица
21/08/2014 |  15:58 | Autor: RTRS

Radojičić: Promijeniti izborni sistem

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da bi bilo dobro poprilično promijeniti postojeći izborni sistem u BiH, jer postojeći ima dosta nedostataka.

"Izvor sadašnjeg izbornog sistema je u nekadašnjim pravilima OEBS-a koji je vodio izbore još po Dejtonskom sporazumu, a poslije toga je to pretočeno u Izborni zakon koji se praktično mijenja svake godine, ali sa sve više tehnikalija, dok neke suštinske, već vidljive stvari koje su problem ostaju", rekao je Radojičić novinarima nakon razgovora sa predstavnicima Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Radojičić je kao nedostatke, između ostalog, naveo registraciju birača, fiktivne prijave, glasanje u kovertama koje je teško kontrolisati i koje daje prostora manipulacijama, zatim proces formiranja biračkih odbora, gdje isti status imaju nezavisni kandidati, najveće stranke i kandidati za članove Predsjedništva BiH.

On je naveo da je bitna i uloga medija, gdje je važno informisanje, a ne dezinformisanje.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske istakao je da građansko organizovanje i nevladin sektor imaju izuzetno važnu ulogu u svim razvijenim parlamentarnim demokratijama kao objektivni pratilac procesa izbora, dodajući da u susjednim zemljama ima dosta dobrih primjera objektivnog i organizovanog nevladinog sektora koji već godinama prati izborne cikluse.

"BiH nedostaje jedan sistematski i dugogodišnji rad objektivnog nevladinog sektora. Postoji mnogo nevladinih organizacija, među kojima ima onih koje su stranački vrlo profilisane i preferiraju i rade za određene partije. Zbog toga je uloga objektivnog nevladinog sektora izuzetno značajna", naglasio je Radojičić.

On je naveo da su ga članovi Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koju je osnovalo sedam nevladinih organizacija, informisali o planovima te asocijacije, kao i da su razgovarali o dobrim i lošim stranama izbornog sistema.

Predstavnik ove koalicije Vehid Šehić rekao je da je cilj ove asocijacije stvaranje atmosfere za demokratske i poštene izbore i da se stvarno ispoštuje izborna volja građana.

"Nažalost, živimo u vrijeme i u prostoru gdje su izbori vanredna situacija, gdje smo daleko od stranačkog, političkog dijaloga i u kojim se, takođe, nastoje samo izigrati određeni propisi, ili kako se to kaže, traže se rupe u procesima", naveo je Šehić.

On je ocijenio da sve to dovodi do nelegitimnosti izbora, ističući da će 3.000 posmatrača te koalicije vršiti građansko posmatranje predstojećih izbora s ciljem stvaranja prevencije i eliminisanja uočenih nedostataka.

Šehić je rekao da će po okončanju izbornog procesa koalicija "Pod lupom" dati stav o provedenim izborima, u kojem će iznijeti ono što bi trebalo mijenjati kako bi izbori postali jedna "normalna situacija".