latinica  ћирилица
21/08/2014 |  19:21 | Autor: RTRS

Koliko je realna postizborna kombinatorika?

U vladajućem SNSD-u ostavljaju malo prostora za nagađanja postizborne kombinatorike. Karte su odavno na stolu. Samo je jedna nepoznanica - ko će u skupštinske klupe i ministarske fotelje pored provjernih aduta - DNS-a i Socijalističke partije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da će DNS, SP i neke druge partije, koje su im dale podršku, biti sigurno dio sistema vlasti. "Mi ćemo vlast vrlo brzo formirati i obezbijediti i da na nivou BiH imamo pravo predstavništvo".

S druge strane političkog ringa samouvjereno tvrde da koaliranja neće biti, jer imaju dovoljno snage da sami osvoje vlast. Ipak, bude li potrebe za političkim zagrljajem u naručju Saveza za promjene biće mjesta sa sve.

"Saradnja Saveza za promjene je otvorena prema svima. Ne postoji politički subjekt, niti pojedinac, niti faktor, koji nije dobrodošao u realizaciji naših ideja", potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić. 

Za DNS potpuno pogrešna teza o poređenju ove stranke sa socjalistima Ivice Dačića nakon izbora 2012. godine u Srbiji. Tvrde - nema političkog zaokreta.

"Mi smo autentični. Ne bih želio da ovo, što sam rekao da ćemo imati deset poslanika u NSRS, stavim u funkciju povećanja stranačkih apetita, već u funkciju interesa Republike Srpske", tvrdi Ostoja Barašin iz DNS-a.

Nepoznanica su manje i nove stranke, čiji je kapacitet i ulogu, u ovom trenutku, teško ocijeniti.

"Kod malih stranaka je to problem i dok se ne uključe u kampanju, mi ne možemo da odredimo njihovu snagu jer velike stranke zauzimaju sav medijski prostor", tvrdi analitičar Aleksandar Vranješ. Јedna od njih je i Stranka za pravednu politiku koja, kako iz nje navode, može učestvovati u vlasti, a i ne mora.

Malim strankama naruku ide nizak izborni prag ali, zbog velike gužve na izbornim listama, za mnoge će ulazak u parlament, time i koaliranje, biti nemoguća misija.

D. Bojić