latinica  ћирилица
10/09/2014 |  08:28 | Autor: RTRS

Uhapšena braća Lijanović

Kako javljaju federalni mediji, u toku je velika i opsežna akcija pod nazivom "Meso" pripadnika Agencije za istrage i zaštitu na području Širokog Brijega.

Meta hapšenja su braća Lijanovići. Nezvanično saznajemo, da je već uhapšen federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Јerko Ivanković Lijanović i nekoliko članova porodice Ivankvić Lijanović, među kojima i Mladen Ivanković Lijanović, poslanik u Parlamentu BiH. O njihovom zadržavanju u pritvoru, tokom dana će odlučiti tužilac Tužilaštvca BiH. Prema informacijama federalnih medija, među uhapšenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi FBiH i član stranke Radom za boljitak.

Riječ je o jednom od najsloženijih predmeta organizovanog kriminala u BiH, a o svim aktivnostima direktno se informiše i glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Radi se, između ostalog, o poreskim i carinskim utajama višemilionskih iznosa, koje su počinjene osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Aktivnosti se provode na 14 lokacija u više gradova BiH, a najavljeno je hapšenje desetak osumnjičenih osoba, kao i pretresi u tri poduzeća.