latinica  ћирилица
10/09/2014 |  12:24 | Autor: SRNA

N. Grad: Pododbor o obilježavanju odbrane zapadnokrajiških opština

Za nevino prolivenu krv prilikom odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije nema opravdanja i mladi treba da znaju šta se događalo 18. i 19. septembra 1995. godine, poruka je sa današnjeg sastanka Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da je cilj manifestacije povodom obrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH, koja je od republičkog značaja, da se mladima prenese znanje o ovom događaju. 

Istakao je da je Ministarstvu prosvjete i kulture upućena inicijativa da 18. septembra učenici viših razreda srednjih škola u Novom Gradu budu oslobođeni nastave da bi mogli prisustvovati manifestaciji. Prema njegovim riječima, inicijativa je upućena da bi đaci mogli da čuju gdje su njihovi očevi, stričevi, djedovi i braća položili živote da bi danas svi živjeli mirno i dostojanstveno. Dunjić je naveo da će ista inicijativa biti upućena i opštinama Prnjavor, Srbac, Laktaši, Gradiška, Dubica, Kostajnica, Prijedor i gradu Banjaluka da 18. septembra do Novog Grada organizuju besplatan prevoz za sve koji žele da prisustvuju ovom događaju.

Nakon sastanka Pododbora, povodom obilježavanja 19 godina od odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije, podsjetio da su regularne hrvatske jedinice pokušale da izvrše agresiju, ali da su naišle na žestok srpski otpor.

On je naveo da su elitne hrvatske jedinice pokušale da izvrše desant preko preko rijeka Une i Save, ali da su im žestok otpor pružili pripadnici Vojske Republike Srpske i srpski narod, čime je spriječena velika ofanziva kodnog naziva "Drina 95".

"Sam kodni naziv govori o krajnjem cilju. Htjeli su da eventualnom pobjedom nad ovim prostorom i kasnije pravcem ka Drini ostvare vjekovni san da granica bude na Drini", rekao je Dunjić.

On je naglasio da je hrabrost pripadnika Vojske i MUP Republike Srpske i samog naroda dovela do toga da elitne jedinice Hrvatske vojske, poptpomognute Petim korpusom tzv. Armije RBiH budu razbijene i dožive jedan od najtežih poraza u proteklom ratu.

Programom obilježavanja 19 godina od odbrane zapadnokrajiških opština, u 10.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-obilježju u Tunjici kod Novog Grada.

Za 11.00 časova planirano je da u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu bude služen parastos poginulim borcima i ubijenim civilima u odbrambeno - otadžbinskom ratu, a u 11.30 časova polaganje vijenaca na spomen-obilježje poginulim srpskim borcima.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 12.30 časova na Trgu Mladena Oljače, od 13.00 časova umjetnički program.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova. Tokom dvodnevne ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, od toga 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a. 

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu pogibije najvećeg broja civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijena su 104 civila i vojnika, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP Republike Srpske.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štete. Prema podacima opštinskih komisija, materijalna šteta u Novom Gradu iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.