latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:35 | Autor: SRNA

Usvojeni izvještaji revizora za 72 institucije BiH

Izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o reviziji finansijskog poslovanja 72 institucije BiH u prošloj godini usvojeni su danas u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Srpski delegat Krstan Simić istakao je važnost revizorskih izvještaja kojima se nastoji uspostaviti sistem efikasnog trošenja javnih sredstava i spriječiti slučajevi korupcije i kriminala.

"Revizija finansijskog poslovanja u budućem periodu mora se transformisati u reviziju učinka da bi se vidjelo da li institucije BiH trošeći budžetska sredstva ostvaruju potrebne rezultate", rekao je Simić.

On smatra da bi revizija učinka obezbijedila bolje ostvarivanje revizorskih preporuka.

"Revizija učinka treba da bude brana nelegalnom trošenju sredstava građana BiH", dodao je Simić.

Srpski delegat Dragutin Rodić ocijenio je da je za vrijeme rada odlazećeg saziva Doma naroda učinjen pomak u provođenju preporuka Kancelarije za reviziju institucija i Parlamentarne skupštine BiH.

"Međutim, postoje određena ministarstva, poput Ministarstva za ljudska prava, koja nikada nisu došla do pozitivnog mišljenja i ona u budućnosti treba da naprave iskorake naprijed", rekao je Rodić.

Prema riječima srpskog delegata Mladena Ivanića, revizija radi dosta dobar posao na ukazivanju problema u radu institucija BiH.

"Ali, posljednjih godina je vidljivo da to ulazi u rutinu i da ne proizvodi efekte koje bi trebalo - ne smije se godinama zaredom dešavati da iste institucije imaju negativno ili mišljenje sa rezervom", zaključio je Ivanić.

Na kraju današnje sjednice, Dom naroda dao je saglasnost za ratifikovanje više sporazuma i ugovora koje je sklopila BiH.