latinica  ћирилица
12/09/2014 |  08:08 | Autor: RTRS

Kostajnica: Voda nije ušla u kuće

Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica konstatovao je da sinoćnje izlivanje rječica Tavija i Bubnjarice nije pričinilo veću štetu na stambenim i privrednim objektima.

Nakon noćašnjih obilnih padavina u Kozarskoj Dubici, za sada nema opasnosti od izlivanja rijeke Une, izjavio je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.

"Zabilježen je nagli porast nivoa rječica Mlječanica i Knežica koje su se djelimično izlile, ali nisu prekinute putne komunikacije. Knežica se povlači, a isto se očekuje i sa Mlječanicom za nekoliko časova", rekao je Trubarac.

On je naveo da su u Knežici bujične vode zaplavile nekoliko domaćinastava.

"Zabilježen je i nagli rast nivoa Une, u prosjeku 10 centimetara na sat, a vodostaj trenutno iznosi 350 centimetara i ne postoji opasnost od izlivanja. Očekujemo i dalji rast, ali vjerovatno manjeg intenziteta", rekao je Trubarac.

On je dodao da su prognoze da će doći do opadanja vodostaja bujičnih voda, ako ne bude intenzivnijih padavina.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da su poplavljeni dijelovi gradskih ulica, te dvorišta i pomoćni objekti uz ove bujične potoke.

"Voda nije prodrla u stambene objekte, a kratkotrajno je u prekidu bio saobraćaj na dijelu magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica, kao i na regionalnom putu Kostajnica - Prijedor na ulazu u naselje Tavija", naveo je Bundalo.

On je ocijenio da su radovi na proširenju vodotoka, koje su izvršili pripadnici Oružanih snaga BiH, spriječili ozbiljnije ugrožavanje stambenih i privrednih objekata.

Vodostaj Sane u Prijedoru ima tendenciju rasta jer kiša neprekidno pada 12 časova na slivnom području ove rijeke, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske. U toku noći, zbog intenzivnih padavina, došlo je do naglog rasta i izlivanja rijeka i potoka - Miloševica, Puharska, Zukovac i Gašnica i drugih, koje su zaplavile stambene objekte u mjestima Vrbice, Topolik, Puharska, Čejreci, Raškovac i Urije. Јutros se voda primjetno povukla, a trenutno su zaplavljeni podrumi u ovim naseljima.

Na području Novog Grada je otkazana nastava u školama zbog izlijevanja vode na saobraćajnice. Zbog izlijevanja Јapre, ni danas se neće odvijati nastava u OŠ "Branko Ćopić" u Donjim Agićima kod Novog Grada, a prekinut je i saobraćaj na regionalnom putu Blagaj – Budimić Јapra. Bujične vode u Crnoj Rijeci kod Novog Grada poplavile su šest stambenih i dva pomoćna objekta. U Ulici oslobođenja u prigradskom naselju Vidorija zaplavljeno je dvadesetak kuća. Bujica je sinoć stvorila problem i u naseljima Tunjica i Roga, gdje su nabujali potoci poplavili puteve.

Građani su imali burnu noć. Poplavljene su pojedine kuće i nekoliko stanovnika je evakuisano, izjavio je Veseljko Elez iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Meteorolozi za danas najavljuju nove padavine, posebno u ističnoj Hercegovini, za koju je izdato crveno upozorenje.