latinica  ћирилица
24/09/2014 |  08:42 | Autor: RTRS

Trkulja: Idemo borbeno, korak po korak

Narednog vikenda počinje Svjetsko prvensto u košarci za žene.

Selekcija Srbije u posljednjoj odigranoj pripremnoj utakmici savladala je selekciju Mozambika. Tim menadžer košarkašica Srbije, Јadranka Trkulja, izjavila je za RTRS kako su pripremne utakmice dogovarane kako bi se igračice što bolje upoznale sa ekipama koje dolaze sa različitih konitnenata.

"Utakmica sa Mozambikom najbolje nam približava utakmicu koja nam je najbitnija na prvenstvu, a to je utakmica sa Angolom, koja nas očekuje odmah na startu prvenstva. Odigrali smo i utakmicu sa Angolom na turniru u Španiji. Međutim, ne možemo da budemo sigurni da sve izgleda onako kako će biti na Svjetskom prvenstvu. Igrali su bez nekoliko igračica, a taktike se na pripremnim turnirima ne prikazuju do kraja".

Čini se da su ove godine pripreme trajale kraće nego pred Evropsko prvenstvo u Francuskoj kada je Srbija bila četvrta, ali je odigrano više utakmica nego pred Francusku.

"Evropski šampionat je nešto što je približnije, u smislu taktike i vrste igre koju igramo i mi ovdje u Srbiji i naše igračice po Evropi. Na Svjetskom prvenstvu susrešćemo se s ekipama iz raznih država, kao na primjer Јapana, Koreje, Kine, afričkih država, gdje su poptuno drugačiji sistemi rada i načini igre, tako da su u ovom trenutku pripremne utakmice za Svjetsko prvenstvo značajne jer je to za nas nešto novo."

 

 

Srbija u grupi igra sa selekcijama sa tri različita kontinenta.

"Јeste. Tu su Anglola, koja je prvak Afrike, zatim Amerika, koja je favorit, i Kina. Sve dosta jake selekcije".

Selektorka Marina Maljković ima kontinuitet rada u reprezentaciji. Srbija na Svjetskom prvenstvu nastupa u nešto izmijenjenom sastavu, neke iskusnije igračice su otišle. Kakva su vaša očekivanja na šampionatu svijeta?

"O očekivanjima ne možemo da govorimo. Realno ne trebamo očekivati neki veliki rezultat, ali svaki protivnik koji bude potcijenio našu reprezentaciju imaće velikih problema. Mi ćemo dati sve od sebe i najviše što se može u ovom trenutku, borbenost prije svega. Nama ovo Svjetsko prvenstvo mnogo znači, u smislu da izađemo na svjetsku scenu ali nam je takođe značajno kao jedna priprema za sljedeće Evropsko prventvo, odakle plasman vodi na Olimpijske igre".

Selektorka Maljković je izjavila kako je sam plasman na Svjetsko prvenstvo veliki uspjeh i prema informacijama koje dolaze u medije nikada nije govorila o velikim ambicijama.

"Naravno, mi se nosimo mišlju kako treba da idemo korak po korak i samo tako ćemo i da nastupamo na takmičenjima koja nas očekuju, i na ovom Svjetskom i na sljedećem Evropskom prvenstvu. Ići ćemo korak po korak, pa kako nam se otvori. Ono što nas najviše krasi jeste borbenost koju ćemo u svakom trenutku da pružimo i uvijek ćemo biti najspremniji u tom trenutku kada je takmičenje u toku. Ostale stvari ne možemo da predviđamo, niti možemo da očekujemo neki rezultat, sve zavisi od toga kako nam se otvori".

Košarkaši su osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Da li vas taj rezultat inspiriše ili vam stvara pritisak?

"Svakako da inspiriše. To su veliki događaji, nešto što nosi i daje dodatnu energiju. Pritisak u ovom trenutku ne osjećamo. Mislim da je javnost upućena u situaciju i u naš kvalitet. Borbenost koja nas krasi može drugima da poremeti dosta toga, ali isto tako moramo biti realni. Mi smo reprezentacija koja nema klasične centre, koja ima nedostataka na raznim pozicijama, tako da ne volimo da govorimo o bilo kakvom rezultatu niti da obećavamo bilo šta prije nego što stupimo na scenu".

Reprezentativka Srbije, Saša Čađo, dolazi sa ovih prostora. Koliko je spremna za Svjetsko prvenstvo?

"Saša Čađo, kao i sve ostale igračice u fazi je razigravanja. Očekujemo od nje veliki doprinos. Ona je značajan dio ove reprezentacije, tako da se nadam da ćemo svi biti ponosni. Njen kvalitet stavlja je na njeno mjesto u reprezentaciji i nema sumnje da će ona to opravdati."

 

 

Televizija Republike Srpske, otkupila je pravo prvenstva Svjetskog prvenstva za košarkašice. Nadamo se da vam donosimo pozitivan impuls i da ćete proći što dalje.

"Hvala vam puno. Mnogo nam znači podrška medija. Imali smo prošle godine podršku iz kompletne Republike Srpske. Stalno smo bili u kontaktima, zahvaljujemo se na tome i pozivamo vas da nas i dalje bodrite".