latinica  ћирилица
24/09/2014 |  21:53 | Autor: RTRS

"Glasaj ili trpi" - uticaj na ishod oktobarskih izbora

Nova epizoda kampanje „Glasaj ili trpi“ koju zajednički promovišu USAID i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Nakon poplava, tema siromaštvo ali, tvrde analitičari, cilj isti – uticaj na ishod oktobarskih izbora.

Iz Ambasade SAD odgovaraju da kampanjom „Glasaj ili trpi“ podstiču glasače i kandidate da ostanu fokusirani na pitanja koja su, kako kažu, važna za građane BiH.

Otpravnik poslova Ambasade SAD, Nikolas Hil u komentaru izbora na svom blogu napisao je "političke platforme ostale su iste, a građani svjesni da se njihov životni standard pogoršava".

Autori spota „Glasaj ili trpi“ poručuju da je u BiH pola miliona ljudi bez posla, 600 000 na granici siromaštva, da je BiH najgora zemlja za investicije "a Vladine institucije nisu povodom toga učinile ništa, glasaj ili trpi, nedjelja 12.oktobar".

U sarajevskom Centru za kulturu dijaloga smatraju da autori spota građanima poručuju da ne trebaju glasati za političke partije koje su vlast u BiH.

Sanja Vlaisavljević iz sarajevskog Centra za kulturu dijaloga navodi da u spot navodi da građani treba da glasaju za one političke partije koje nisu u institucijama Vlade ili nekoliko novih političkih partija, tek po prvi put viđenih političkih partija.

"Mislim da je to direktan uticaj, pritisak na građane da glasaju", tvrdi Vaisavljevićeva.

Osim video-materijala, u javnosti se pojavio i pisani tekst. U naslovu poziv za izlazak na birališta, a na kraju teksta je zastava SAD i potpis Ambasada SAD u BiH.

Dio suptilno sugeriše i za koga glasati: "Ako hoćete da stvari budu bolje morate i vi da se potrudite, izađite na izbore, birajte promjene!“

Iz Ambasade SAD kažu da samo podstiču građansku dužnost.

Analtičari kažu da ako bi neko iz BiH u Americi uradio isto što i USAID radi sada ovdje - krivično bi odgovarao.

 „Taj zakon je FARA (Foreign Agents Registration Act ) najstrože im je zabranjeno da utiču naindirektno ili direktno na procese u SAD. Tu imamo posla sa razuzdanom neoimperijalnom arogancijom koja ne poznaje sopstvenu meru", ocjenjuje Srđa Trifković, srpski i američki publicista i istoričar.

USAID brine mala izlaznost na izborima u BiH, ali ne i na izborima u Americi.

„Ako se oni opredjeljuju za ovakav angažman u izbornoj trci, jasno je ko iza koga stoji i šta se iza brda valja.  Idikativno je da su u USAID zabrinuti zbog male izlaznosti u BiH, a nisu zabrinuti što izlaznost u SAD je gotovo uvijek oko 40%", kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da su nadležni samo za političke subjekte. Ne mogu ispitati da li neka vladina ili nevladina organizacija utiče na izborni proces i krši zakon.