latinica  ћирилица
14/10/2014 |  11:56 | Autor: RTRS

Koliko će vremena trebati Van Galu da dođe do titule?

Vrijeme se u fudbalu danas mjeri sekundama. Dejvid Mojes je to na svojoj koži osjetio.

Ferguson je mnogo duže čekao na uspjeh sa Јunajtedom, koliko će se vremena dati Holanđaninu?

Dok nestrpljivi navijači Јunajteda grizu nokte, svjesni da su Dejvida Mojesa potrošili za samo deset mjeseci, pristup je promijenjen kada je u pitanju Luj Van Gal, pišu sportske.net.

Holanđanin je na "Old Traford" stigao sa reputacijom koja ide ispred njega. Temelj na kome hoda snažniji je nego Mojesov. U vezi s tim, osnova za Luja Van Gala stabilnija je i od one koju je imao legendarni Aleks Ferguson.

Ne smije se zaboraviti da je "Fergi" čekao tri i po godine prije nego što je osvojio svoj prvi trofej i krenuo da gradi istoriju sa slavnim engleskim klubom. Podigao je klub svojim rukama, a Mojesu u amanet ostavio šampionski tim.

Šampionski tim koji, pokazalo se, niko osim njega nije umio da vodi.

Holanđanin je, za razliku od Mojesa, odigrao na iskustvo. Zatražio je pojačanja, dobio ih u vrijednosti od preko 150 miliona funti, sada traži vrijeme da složi kockice. U doba kada se fudbal mjeri sekundama i milisekundama, Van Gal igra na kartu svog iskustva i znanja iza koga se sakrilo i postiđeno rukovodstvo "đavola".

Fergi se izjasnio, podržava Van Gala.

"Nije mu krenulo dobro, ne postiže rezultate koje bismo željeli, ali i ja na početku nisam ostvarivao željene rezultate. Van Gal prolazi kroz iste stvari, treba mu vremena da se prilagodi. Nama je tada trebalo povjerenje rukovodstva, podrška Bobija Čarltona i Martina Edvardsa, a nakon toga smo imali sjajnu seriju."

"Ne sumnjam da će Van Gal sve složiti na pravi način", rekao je Ferguson u intervjuu za klupsku televiziju i krajnje se pohvalno izrazio o Holanđaninu.

"On je veoma sposoban čovjek ja jakim karakterom. U pitanju je snažan vođa. Zna da ga podržavam, da ću biti tu za njega ukoliko mu bude zatrebao bilo kakav savjet", istakao je Ferguson, tako se ponašao i prema Mojesu.

Škot nasljednik nije uspio da se izvuče iz Fergijeve sjenke koja se pojavljivala na svakom meču minule sezone.

"Ima toga malo. Išao sam na svaku utakmicu, neke sam propustio, ali nastaviću i dalje da dolazim. Emotivno doživljavam svaki meč, prošle godine mi se uopšte nije svidjelo to što smo gubili od Sitija i Liverpula. To su nam najveći rivali koji  uvijek stoje na putu i koje uvijek moraš da pobijediš. Naročito Liverul", rekao je Fergi.

Sjenka koja je uplašila Mojesa, ne dotiče Van Gala.

Holanđanin radi po svome, doveo je kvalitet, iskustvo, ali ne odustaje od mladosti što je njegov zaštitni znak.

"Raduje me naročito to što je u prvi tim uveo čak sedmoricu mladih momaka, što se itekako uklapa u filozofiju kluba. I sam Van Gal vjeruje u to, on je takav i to vidite najbolje kroz primjer njegovog Ajaksa i fantastičnih fudbalera koje je proizveo – Davidsa, Klajverta", ističe on.

U zaključku, Ferguson ističe pohvalno da Van Gal gradi svoj tim, da želi da ostavi svoj lični pečat u timu i izgradi ga po svojoj mjeri.