latinica  ћирилица
16/11/2014 |  21:33 | Autor: TANЈUG

Kijev "minira" Јužni tok

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je u susretu sa slovačkim zvaničnicima da izgradnja gasovoda Јužni tok nije u interesu ni Ukrajine ni Slovačke.

On je takođe sankcije EU Rusiji označio kao "značajnu pomoć njegovoj zemlji".

"Sankcije nisu ekonomsko pitanje, već pitanje bezbjednosti, vrijednosti i istine. U Ukrajini se vodi borba za Evropsku uniju, za vrijednost i bezbjednost", kazao je danas novinarima Porošenko nakon susreta sa slovačkim predsjednikom Andrejom Kiskom.

"Niko ne želi sankcije. Ali ako dijalog ne funkcioniše, ako vidimo da jedna zemlja krši međunarodne sporazume, da anektira teritoriju druge zemlje a da dijalog ne pomaže, onda moraju da dođu djela", dodao je slovački predsjednik Kiska.

Porošenko je u Bratislavu stigao na poziv Andreja Kiske da zajedno sa predsjednicima zemalja Višegradske četvorke i predsjednikom Njemačke Јoahimom Gaukom proslave danas u Bratislavi, a sutra u Pragu 25. godišnjicu "plišane revolucije" koja je donijela nakon četiri decenije pad komunističkog režima.

Porošenko i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je sa Porošenkom razgovarao o pomoći Ukrajini i problemu uvoza i tranzita ruskog gasa, složili su se da planovi o gasovodu Јužni tok preko Balkana nisu u interesu ni Slovačke ni Ukrajine.

"Slovačka nikada neće poći protiv jedinstva EU ali u ovom trenutku je važno da se prije svega pomogne Ukrajini u teškom periodu koji je očekuje", kazao je Lajčak o odnosu Bratislave prema sankcijama protiv Rusije.

Porošenka je pred sjedištem slovačkog predsjednika dočekalo oko 30 proruskih demonstranata koji su mu skandirali "Fašisto, fašisto", mašući zastavama samoproklamovane Novorusije.

"Došli smo da izrazimo protest zbog uzajamnog ubijanja dva bratska naroda", kazao je jedan od demonstranata.