latinica  ћирилица
28/11/2014 |  19:55 | Autor: RTRS

O digitalizaciji i sljedeće sedmice

Nakon juče održane burne rasprave o zastoju u procesu digitalizacije i izrečenih prijetnji kako bi tri javna RTV servisa i većina komercijalnih TV stanica od juna 2015. godine mogle da ostanu bez dozvole za emitovanje programa, danas novi sastanak i obećavajući tonovi.

Već sljedeće sedmice Odbor Јavnog servisa usaglasiće novu listu digitalnih mikrotalasnih veza i emisionih lokacija. Ali vrijeme je, odgovaraju u tri javna emitera, da i Regulatorna agencija za komunikacije i nadležno ministarstvo transporta i komunikacija BiH počnu da rade svoj posao. 

Generalni direktor RTRS, Draško Milinović očekuje da će narednih dana biti usaglašeni parametri koji se odnose na digitalno zemaljsko emitovanje. Iza toga slijede zajednički zahtjevi za dozvole.

"Ne vidim razloga da već do kraja sljedeće sedmice na sjednici Odbora sistema, koja će biti, nadam se, održana u roku od sedam dana, podnesemo taj zahtjev, platimo takse koje su neophodne i nakon toga dobijemo dozvole koje omogućavaju sve ovo što do sada emiteri nisiu bili u situaciji da omoguće, a to je da se potpuno krene u realizaciju", naglasio je Milinović.

Digitalizacija kao proces trebalo bi da bude uspješno okončana 17. 06. 2015. godine što je krajnji rok za prelazak na digitalno emitovanje.