latinica  ћирилица
20/01/2015 |  18:51 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske na izjavu Kormakove (VIDEO)

Prvi istup američke ambasadorke u BiH Morin Kormak izazvao je žestoke reakcije u Republici Srpskoj. Nakon što je Kormakova na svom blogu istakla da će se zalagati za jedinstven obrazovni sistem u BiH – stižu osude iz zvanične Banjaluke.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević pozvao je novu američku ambasadarku da posjeti Banjaluku i Ministarstvo prosvjete i uvjeri se da sva djeca u Republici Srpskoj imaju jednako pravo na obrazovanje. 

Neupućenost, greška ili namjera! O čemu god da je riječ nova američka ambasadorka poslala je jasnu poruku da u BiH treba mijenjati Ustav.

U njenom prvencu na udaru je obrazovanje, jer smatra da bi sva djeca u BiH trebalo da uče po jedinstvenom planu i programu. Ministarstvo prosvjete Republike Srpske Kormakovu podsjeća da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i da svako dijete ima jednako pravo.

- Mislim da bi trebaala doći u Banjaluku i da sa nama porazgovara. Sigurno ćemo je uputiti u naš obrazovni sistem i da sva djeca u Srpskoj imaju zagarantovana prava, rekao je Malešević.

U pokušaju prenosa nadležnosti, ovakvih i sličnih inicijativa bilo je i ranije, kaže, bivši ministar prosvjete i aktuelni potpredsjednik Vlade Anton Kasipović. Smatra da Dejton nije brana naprednijem obrazovanju.

- Samo objedinjavanje bilo čega nije nikakava garancija da ćete uraditi nešto bolje. Primarno je pitanje da u okviru postojećih nadležnosti svako unapređuje svoj sistem, dodao je Kasipović.

Svaki prijedlog o uvođenju jedinstvenog obrazovnog sistema u BiH – biće spriječen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ma od koga god dolazio. Prvo javno obraćanja Kormakove osudili su i u skupštinskom Odboru, ocijenivši da je nova američka ambasadorka nedovoljno obaviještena o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine.

- Ne znam o čemu se radi, ali ne bi trebalo biti da ambasador jedne Amerike nije upućen u prilike u državu u koju dolazi, istakao je Nikola Gavrić, poslanik SDS-a i član Odbora za obrazovanje u NSRS.

Prvi javni istup Morin Kormak jasno pokazuje nastavak američke politike prema BiH. Sociolog Slobodan Nagradić smatra da će Amerika i dalje slati signale kroz zahtjeve, poput ovog Kormakove, a koji vode ka centralizovanoj BiH.

- Ovo je jedna vrsta neodmjerenog ambasadorskog nastupa, i da je to neko inicirao, a postavlja se pitanje ko?, pita Nagradić.

Ko god da je – ovakvim i sličnim zahtjevima Srpska će uvijek podići rampu, jer su van Dejtona i Ustava.