latinica  ћирилица
20/02/2015 |  11:22 | Autor: TANЈUG

Igor Lukšić kandidat za šefa UN?

Potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Crne Gore, Igor Lukšić, najozbiljniji je kandidat da u ime Crne Gore bude predložen za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
Igor Lukšić - Foto: SRNA
Igor LukšićFoto: SRNA

Informaciju o mogućoj kandidaturi Lukšića objavio je podgorički dnevnik "Dan" pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima.

Imajući u vidu da se izbori održavaju tek naredne godine, iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih intetgracija je saopšteno da će Crna Gora blagovremeno donijeti odluku o tome da li će imati svog kandidata, ili će podržati drugog.

Konačnu odluku o kandidaturi Vlada Crne Gore će donijeti na osnovu rezultata lobiranja kod država iz okruženja.

Međutim, prema saznanjima Dana, pojedine crnogorske diplomate u zapadnim prestonicama već "ispituju teren" da li postoji podrška za, eventualnu, Lukšićevu kandidaturu na mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koje bi 2016. godine trebalo da pripadne nekoj od istočnoevropskih država.

U crnogorskom MVPEI, ovu informaciju nisu ni potvrdili, niti su je demantovali.

Vlada Crne Gore nije raspravljala na ovu temu. Imajući u vidu da se izbori održavaju tek naredne godine, Crna Gora će blagovremeno donijeti odluku o tome da li će imati svog kandidata, ili će podržati drugog. U tom smislu, sve ostalo su spekulacije. Prioriteti crnogorske spoljne politike prvashodno su ispunjavanje obaveza iz integracionih procesa, kao i dalje jačanje regionalne saradnje, naveli su iz tog resora.

Lukšić je od 2010. do 2012. godine obavljao funkciju crnogorskog premijera, a od povratka lidera DPS-a Mila Đukanovića na premijersku funkciju, na dužnosti je šefa crnogorske diplomatije.