latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:16 | Autor: Agencije

Zvanično o "Šajkašu": Đaci "kolektivno histerični"

Učenici OŠ "Isidora Sekulić" u Šajkašu masovno su se onesvijestili 10. februara zbog "kolektivne nesvjesne psihosomatske reakcije", kako zvanično glasi dijagnoza koju je objavilo Ministarstvo prosvete.

Ministar prosvete, Srđan Verbić, istakao je da su stručnjaci uradili svoj posao, odbacili moguće uzroke nesvjestice oko kojih se spekulisalo, ali da ostaje izvjesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što, kako kaže, stručnjake ostavlja nemoćnim.

Definišući dijagnozu zbog koje su djeca pala u nesvijest stavljena je tačka na misteriju koja je trajala skoro deset dana, pošto ni ljekari ni policija nisu uspjeli da utvrde šta se desilo sa 44 učenika ove škole.

Sa druge strane, činjenica je da u cijelom ovom slučaju nedostaju neke informacije. Јer, ako je dvadesetoro djece zadržano u bolnici onda bi ljekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.

Profesor fizičkog smatra da su se djeca vjerovatno onesvijestila od umora, pa je poslednjih dana povedena rasprava o tome da li je školski plan i program preopštiran i isuviše stresan.

Ministar Verbić priznaje da nije napravljen dobar balans između vremena koje djeca provode u školi i gradiva koje treba da savladaju.

"Nije dobro da svaki kontrolni bude stres, to je provera znanja na osnovu čega se izvlače pouke šta treba promeniti. Imamo mnogo toga što demotiviše učenike. Takođe, prisutan je i stalan problem kampanjskog učenja", izjavio je on.

Šajkaški osnovci od danas su krenuli u školu. Od svih relevantnih institucija zatraženo je zvanično mišljenje, kao i pisane izjave, pa su stoga, kažu u Ministarstvu prosvete, ispunjeni svi uslovi za bezbjedan polazak đaka u školu.

Zbog uznemirenosti roditelja, istraga će biti nastavljena, a roditelji su dobili i uputstvo sa preporukama kako da se ponašaju u slučaju psihološko-kriznih situacija.