latinica  ћирилица
20/02/2015 |  15:52 | Autor: RTRS

Dom za starija lica u Prijedoru, 16 godina rada

Dom za starija lica u Prijedoru obilježio je 16 godina rada. Stariji od 65 godina u ovom domu smješteni su po privilegovanim uslovima.
Dom za penzionere i stara lica - Foto: ilustracija
Dom za penzionere i stara licaFoto: ilustracija

Osim smještaja socijalno ugoroženih kategorija ovdje su smještena i lica boljeg imovinskog stanja. Ovaj dom dobro posluje i može poslužiti kao primjer dobro organizovane ustanove za zbrinjavanje starijih lica.

 Ljudima u trećem dobu, druženje i pažnja za koju su iz različih razloga uskraćeni od svojih najmilijih, od nemjerljive je važnosti.

" I ja bi preporučila ljudima koji su u samoći po selu, po gradovima, po selu po stanovima da dođu ovdje, imamao veliko srce za sviju jer ovdje je spas za sve ljude i mlade i stare", kaže Manda Brandalik.

"Idemo, slažemo se, dobro nam je, ja sam ostavila tri kuće a meni je ovdje najljepše, kćerku imam u Švedskoj i eto tako", navela je Bosa Muzgonja.

U skladu sa međunarodnim dokumentom Vlada RS radiće strateške dokumente koji bi definisali pravce djelovanja sistema prema starim licima.

 Za korisnike Doma, Vlada je odredila zaštićenu cijenu koja nije puna tržišna a razliku subvencioniše po korisniku na mjesečnom nivou.

 " U odnosu na prošlu godinu imamo nekih 20 posto više korisnika, tako da nastojimo da i u narednom periodu putem marketinga i svih naših prezentacija ova ustanova zaživi u onom pravom smislu", kaže Bojan Becner, direktor Doma za starija lica u Prijedoru.

U tržišnoj utakmici sa privatnim sektorom Dom za starija lica u Prijedoru dobro se nosi sa konkurencijom.Ova ustanova nudi kućnu njegu za sve one koji ne mogu boraviti u Domu, a trebaju ovakve usluge.