latinica  ћирилица
20/02/2015 |  17:01 | Autor: RTRS

Posticaji, poljoprivrednici nezadovoljni visinom sredstava

Poljoprivrednicima u Srpskoj u 2015. godini na raspolaganju će biti 135 miliona maraka.

Dva stuba finansiranja razvoja poljoprivrede su kreditna sredstva IRB-a i iznose 75 miliona. Preostalih 60 miliona, koji su puno značajniji i interesantniji poljoprivrednicima iz budžeta će u vidu podsticajnih sredstava obezbijediti resorno ministarstvo.
Struktura raspodjele podsticaja gotovo kopija prošlogodišnje, a konačna verzija u Službenom glasniku trebalo bi da bude objavljena početkom marta. Nakon radnog sastanka u Banjaluci poljoprivrednici poručuju da nisu zadovoljni ni raspodjelom ni iznosom sredstava. 

Podsticajna sredstva za tri namjene-podrška tekućoj proizvodnji, dugoročnom razvoju i ostale mjere podrške poljoprivrednicima. Tako će i u ovoj godini proizvođači moći da računaju na regresirano gorivo.

"150 litara po hektaru za povrtlare...80 litara za voćare i vinogradare", kaže Gordana Rokvić, savjetnik u ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Vodiće ministarstvo računa  o 22 miliona obaveza prenesenih iz 2014. godine. I zbog tih sredstava koja što još čekaju, ali i zbog onih koja ih sleduju u tekućoj godini poljoprivrednici ne kriju da su nezadovoljni.

"Smanjeno je za navodnjavanje, smanjeno je za izgradnju postojećih prerađivačkih kapaciteta i skladišta", rekao je Ranko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Voćarima je zasmetalo to što su mljekari i stočari, kako kažu, u nadređenom položaju. Dok su ostalima podsticaji manji, njihovi godinama ostaju isti i uzimaju najveći dio kolača.

"Tražimo da se uskladi sa okruženjem i da se dođe do ravnomjerne raspodjele sredstava", naveo je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Šezdeset miliona za podsticaje je nedovono, saglasni i mljekari. Ne bude li iznos veći, slijedi, kažu, gašenje poljoprivrednih gazdinstava. 
"U posljednje tri godine ugašeno je 5 500 proizvođača mlijeka. Neki kažu da su premije za mlijeko velike, a ti što to kažu, ne hvataju se da naprave štalu i da muzu kravu", istakao je vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Do konačne verzije Pravilika o podstijacima za ovu godinu svoje sugestije i primjedbe poljoprivrednici će iznositi i na narednim konsultacijama. Iako su se fokusirali na budžetska sredstva, osvrnuli su se i na kreditne linije IRB-a. Voćari i dalje od ministarstva očekuju da se na ove kredite stavi moratorijum kako ne bi bili primorani da smanjuju ili gase proizvodnju.