latinica  ћирилица
06/03/2015 |  09:21 | Autor: SRNA

Dragi: Prvo dogovor o dugovanjima, pa finansije

Direktor Evropske centralne banke /ECB/ Mario Dragi izjavio je danas da je ta institucija spremna da ponovo otvori ključni kanal za finansiranje grčkih banaka, nakon što Atina postigne dogovor o dugovanjima sa ostalim članicama evrozone.
Mario Dragi - Foto: REUTERS
Mario DragiFoto: REUTERS

"ECB prva želi da nastavi sa pozajmicama grčkoj ekonomiji, nakon što budu ispunjeni uslovi. Јedan od uslova je da Grčka i njeni partneri postignu dogovor kojim će biti pokrenut proces koji će dovesti do uspješnog okončanja revizija", istakao je Dragi.

Grčke banke zavise od finansija ECB, ali je ova institucija saopštila da više ne prihvata obveznice Atine kao zalog za pozajmice.

Pozajmice su odobravane na osnovu posebnog mehanizma zahtjeva, ali sve dok Grčka nastavi da poštuje uslove programa finansijske pomoći.

Međutim, nove grčke vlasti predvođene premijerom Aleksisom Ciprasom pobijedile su na nedavnim izborima na osnovu obećanja da će ponovo pregovarati o teškim uslovima paketa finansijske pomoći.

ECB je ukinula poseban mehanizam do postizanja novog dogovora.

"Trenutno, ECB ne može da kupuje grčke obveznice. Ako određeni uslovi budu ispunjeni, onda bi rukovodstvo ECB moglo da donese odluku da grčke obveznice ponovo mogu biti uzimane kao zalog", naglasio je Dragi.

Bez posebnog mehanizma, grčke banke se samo mogu osloniti na hitnu pomoć za likvidnost, što je mnogo skuplja opcija od uobičajenih refinansirajućih operacija Centralne banke.