latinica  ћирилица
06/03/2015 |  11:45 | Autor: RTS

Srbija- Ukinut crveni meteoalarm

Na skoro čitavoj teritoriji Srbije zabilježene su obilne padavine, ali nisu izazvale ozbiljnije posljedice.
RTS- printscreen - Foto: RTS
RTS- printscreenFoto: RTS

Јutros je povoljnija situacija i južno od Beograda nije više na snazi crveni, nego narandžasti meteoalarm.

U Zlatiborskom okrugu bez struje je 30.000 potrošača, najviše u Prijepolju i Bajinoj Bašti. 

- Uprkos obilnim padavinama i porastu vodostaja, nema razloga za paniku. Nema opuštanja, u potpunoj smo mobilnosti i budnosti - kaže načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

- Posebno apelujem na žitelje Obrenovca. Teren smo obišli, snimali iz vazduha i nema mjesta panici. Ova sitaucije se ne možće porediti sa majskom - rekao je Marić.

Dodao je, da je noćas najviše bio ugrožen šabački kraj, te da je 27 osoba evakuisano iz Koceljeve.

Zbog snijega koji je opteretio žice dalekovoda u opštini Gornji Milanovac u prekidu je snabdijevanje strujom u više naselja. U okolini Šapca su se izlili bujični tokovi u desetak sela i ugrozili domaćinstva i poljoprivredno zemljište.

U slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava, dok su za probijanje redovnih granica odbrane spremni i u Valjevu. Na dijelu Tamnave uvedena je vanredna situacija. Sava je u porastu, ali ne prijeti izlivanje.

Najkritičnije u Gornjoj Vranjskoj kod Šapca, gdje su se izlile dvije riječice i poplavile deset domaćinstava. Evakuisano je trideset osoba i smješteno u seoski dom. 

Oštećena kontaktna mreža na željeznici 

Funkcionisanje željezničkog saobraćaja na barskoj pruzi izuzetno je otežano, jer su noćas velike snježne padavine na nekoliko mjesta oštetile kontaktnu mrežu. Zbog toga je i voz iz Bara kasnio šest sati, navode iz Željeznica Srbije. Kontaktna mreže oštećena je i na niškoj pruzi pa je saobraćaj preusmjeren preko Male Krsne.

Zbog snijega u užičkom kraju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko Zlatibora, Kadinjače i u drugim višim predjelima. 

Zbog granja i drveća koji su zbog vlažnog snijega pali na kolovoz, u prekidu su saobraćajnice Aleksandrovac - Mitrovo Polje i Brus-Vitkovo. Vozila se preusmeravaju na alternativne putne pravce. Od jutros se radi na čišćenju i osposobljavanju puteva.

Predsjednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković ponovio je da toj opštini ne prijeti opasnost od poplave.