latinica  ћирилица
06/03/2015 |  13:38 | Autor: TANЈUG

UN: Nijedna zemlja nije dostigla rodnu ravnopravnost

Dvadeset godina nakon što je 189 zemalja usvojilo plan za postizanje jednakosti između žena i muškaraca, nijedna zemlja nije ostvarila rodnu ravnopravnost, izjavila je danas direktorica Agencije UN za prava žena Pumzile Mlambo-Ngcuka.

Iako je od konferencije Agencije UN, održane u Pekingu 1995. godine, postignut napredak, pogotovu u oblasti zdravlja žena i obrazovanja djevojčica, danas je manje od 20 žena na čelu država ili vlada, a broj poslanica je povećan sa 11 na samo 22 odsto u protekle dvije decenije, rekla je ona.

Ngcuka je, u intervjuu uoči Dana žena, istakla da nedovoljna zastupljenost žena u donošenju odluka i nasilje nad ženama predstavljaju "globalni fenomen" kao rezultat dominacije muškaraca u svijetu koji, kako je ukazala, mora da se promijeni da bi žene bile zaista jednake sa muškarcima.

Platforma iz Pekinga pozvala je vlade da okončaju diskriminaciju nad ženama i eliminišu rodnu nejednakost u 12 kritičnih oblasti uključujući zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje, učešće u politici i ljudska prava, priznala ženama pravo da kontrolišu svoju seksualnost bez prisile i potvrdila im pravo da odlučuju da li će i kada imati djecu.

Ona je upozorila da pitanje seksualnih i reproduktivnih prava, koje je bilo najspornije na konferenciji u Pekingu, i dalje izaziva najveće kontroverze u pregovorima UN.

- Umjesto da postanu norma, tim pravima se pruža žestok otpor, kao što sada možemo vidjeti na Bliskom istoku - ukazala je direktorica Agencije UN za prava žena.

Ističe, da svjetski lideri moraju da počnu da govore "krajnje glasno i otvoreno" protiv seksualnog nasilja i poricanja ženskih prava, a unapređenje rodne ravnopravnosti mora biti u vrhu njihove agende, što sada nije slučaj.

Naredne nedjelje biće održan sastanak Komisije za status žena, koja će preispitati platformu za akciju postizanja rodne ravnopravnosti koja je usvojena u Pekingu.