latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:23 | Autor: SRNA

Tegeltija: Ne postoje koncepcijske razlike u pravcima kojima treba ići Srpska

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ocijenio je da se tokom skupštinskog zasjedanja pokazalo da gotovo ne postoje koncepcijske razlike u pravcima kojima treba ići Republika Srpska kada je riječ o finansijskom sektoru.

Tegeltija je rekao da je u Narodnoj skupštini Srpske okončana rasprava o setu zakona iz oblasti finansijskog sektora koja je rezultirala brojnim prijedlozima i sugestijama, o kojima će se razgovarati tokom javne rasprave.

On je istakao da će nakon provedene rasprave, u ta zakonska rješenja biti ugrađeno sve ono što je neophodno da bi se dobila najbolja forma prijedloga koja će biti upućena u skupštinsku proceduru.

Ministar finansija Srpske je podsjetio da su nadležnim institucijama BiH predložene tri inicijative za izmjenu zakona o PDV-u, akcizama i administrativnim taksama koje imaju veze sa određenim nacrtima zakona koji su bili na dnevnom redu Narodne skupštine.

MMF otkazao posjetu, jer nije formirana vlast u FBiH i na nivou BiH

Ministar Tegeltija rekao je da je Misija MMF-a otkazala posjetu BiH, koja je bila planirana ove i naredne sedmice, jer nije formirana vlast u FBiH i na nivou BiH.

"Tokom te posjete trebalo je da bude razgovarano o kreditnim aranžmanima sa MMF-om i zato nije dobro što se ovo desilo", istakao je Tegeltija, izrazivši nadu da vlast u FBiH i na nivou BiH uskoro biti formirana.

Tegeltija je rekao da u BiH trenutno boravi tehnička Misija MMF-a sa kojima je razgovarano o poreskom sistemu.

On je najavio da će Republika Srpska u ponedjeljak, 9. marta, emitovati dugoročne obveznice u iznosu od 60 miliona KM.

"To je u skladu sa Budžetom i načinom kako su definisana dugoročna zaduživanja. Taj iznos nije veliki i ničim ne ugrožava ono što je definisano Budžetom Srpske", istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se ne povlači takozvani "manji ruski kredit", dodavši da su još u toku pregovori sa Rusijom o povlačenju većeg iznosa sredstava.