latinica  ћирилица
14/04/2015 |  20:02 | Autor: B92

Medvedev: Ekonomski pad je niži od očekivanog

Pad ruske privrede u januaru i februaru ove godina bio je 1,9 odsto u odnosu na isti period 2014. a bio je i niži od prognoziranog, rekao je premijer Rusije.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dmitrij Medvedev je, na proširenom kolegijumu Ministarstva finansija, objasnio da se početkom godine fiksira određeni pad privrede, koji je, prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, u prva dva mjeseca ove godine iznosio 1,9 odsto, preneo je Interfaks.

"Јasno je da smo svi to očekivali, uzimajući u obzir poznate okolnosti. Napravljeni su određeni koraci, donijete određene odluke da bi se minimizirale posljedice te vrste problema. Pad postoji, ali se on pokazao manji nego što su prognozirali čak i umjereni optimisti", rekao je Medvedev.

Premijer je konstatovao da je prošla godina donijela razne vrste iznenađenja i teškoća. Situacija u privredi je iskomplikovana naglim pogoršanjem na tržištu nafte i sankcijama.

"Mnoga pitanja su hitno morala da se rješavaju, neka od njih se, iskreno govoreći, ne bi ni pojavila u drugim uslovima. Bukvalno su rješavana u hodu. Među njima i tako obiman i jedinstven zadatak kao što je integracija Krima u Rusku Federaciju. Zadatak je bio bez presedana, ali treba priznati da je on u cjelini obavljen i sada sve službe u ministarstvu finansija rade u normalnom poretku. To je bezuslovno zasluga samog ministarstva", ukazao je Medvedev.

Prema njegovim riječima u tom "teškom stanju" Ministarstvo finansija je djelovalo efikasno i profesionalno, što je omogućilo državi da se izbori sa zadacima koji su bili pred njom.