latinica  ћирилица
17/05/2015 |  08:26 | Autor: SRNA

Stevandić: Izetbegović determiniše političke projekte SDS-a

Član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić izjavio je sinoć da se ova stranka previše pozicionirala u Sarajevu i da joj lider SDA Bakir Izetbegović determiniše političke projekte i procese.

“Nisam protiv da budemo u vlasti u Sarajevu, ali mi sa Izetbegovićem moramo da imamo partnerske odnose i ne smijemo u tim odnosima da budemo inferiorni i ne smijemo dozvoliti da se politika koju on determiniše odrazi na unutrašnje sukobe u Srpskoj”, rekao je Stevandić, dodavši da vrh stranke živi u kancelarijama u federalnom Sarajevu.

On je istakao da nije isti motiv napada na političku vladajuću elitu u Srpskoj od Izetbegovića i od SDS-a. “Mi ne smijemo da budemo u istoj vojsci sa Bakirom kada se napada vlast u Srpskoj. Mi moramo čuvati i sačuvati Republiku Srpsku”, ocijenio je Stevandić za Alternativnu televiziju.

On je rekao da se sada postavlja pitanje da li SDS ima snage da se izdigne iznad pozicije u koju je upao u Sarajevu. “Nama u Sarajevu Izetbegović determiniše političke projekte i procese, a funkcioneri koje SDS postavi ulaze u bespotrebne sukobe sa Republikom Srpskom po pitanju bezbjednosti, nadležnosti, praznika, a mi u Sarajevu nemamo na to odgovor i čak ne smijemo da se pobunimo protiv toga”, kaže Stevandić.

On je dodao da je Izetbegoviću lično govorio da je nelogično da je jedna osoba na takvom položaju /član Predsjedništva BiH/ pokrovitelj ljudi koji su osumnjičeni za terorističke akte i on im plaća unaprijed advokate, pa motiviše ostale.

Govoreći o svom budućem statusu u SDS-u, Stevandić je rekao da nema potrebe da sada licitira time, ali da će to u svakom slučaju zavisiti od politike stranke.

“Ako se budemo vratili nacionalnoj i demokratskoj politici i uvažavali ljude i rezultate, onda možemo da se nadamo uspjehu. Neću propustiti da djelujem patriotski bez obzir da li to nekome smeta”, dodao je Stevandićm dodavši da ima dosta istomišljenike u SDS-u i da ljude spaja patriotizam, demokratičnost i stručnost.

Stevandić je naveo da nije dobio odgovore na pismo koje je uputio delegatima izborne skupštine SDS-a.

“Pismo je pisano zbog nacionalne politike SDS-a, za koju sam smatrao da je neprepoznatljiva, zatim demokratskog kapaciteta stranke i ravnomjerne raspoređenosti funkcionera”, pojasnio je Stevandić.