latinica  ћирилица
17/05/2015 |  08:55 | Autor: TANЈUG

Evrovizija uz visoke mjere bezbjednosti

Pjesma Evrovizije u Beču biće održana uz veoma visoke mjere bezbjednosti i, prema ocjeni odgovornih, gotovo se može isključiti mogućnost da, zbog prijetnji bombom, bude otkazano takmičenje, kao što je to bio slučaj ove sedmice u Njemačkoj sa finalom izbora "Sljedeći top model Njemačke" (Germany s next Topmodel).
Bina za Eurosong 2015 (foto: www.orf.de) -
Bina za Eurosong 2015 (foto: www.orf.de)

Njemački šou, sa oko 10.000 gledalaca u dvorani u Manhajmu, morao je biti prekinut u četvrtak uveče, a sala evakuisana, nakon što je anonimna osoba telefonom javila da se u dvorani nalazi bomba.

Portparol bečke policije Roman Haslinger ističe da za 99,9 odsto ovakav scenario ne može da se dogodi na Pjesmi Evrovizije u Beču. On, međutim, nagalašava da nikav ne postoji "100 odsto bezbjednosti".

Od 7. aprila je bečka dvorana "Štathale", u kojoj će biti održan Evrosong, proglašeno zonom visoke bezbjednosti.
Svaka osoba, ali i predmet koji ulazi u dvoranu mora proći bezbjednosne kontrole, a to je bio i slučaj tokom čitavog toka preuređenja dvorane i potrebnih radova u njoj.

Nadležni su postavili i gajgerov brojač, kao i rendgenski skener za proveru svih koji žele u dvoranu.
U vrijeme kada se održavaju takmičenja, a to su dva polufinala i finale, o bezbjednosti u dvorani brinuće 300 policajaca, koji će biti potpomognuti i psima za otkrivanje eksploziva.

U "Štathale" je uspostavljena i posebna stanica policije. Ko nije akreditovan za ulazak u dvoranu nema načina da u nju i uđe.
"Da neko unese bombu ili eksploziv u dvoranu gotovo se može isključiti", ističe Haslinger, dodajući da se u dvorani primjenjuje isti nivo bezbjednosti kao na aerodromima.

Pored toga, on upozorava da svako ko misli da je šala prijetiti bombom putem telefona to djelo je kažnjivo za koje je predviđena kazna od tri godine zatvora, kao i da se za svakim pozivaocem traga.

Menadžer austrijske državne televizije ORF zadužen za "Pjesmu Evrovizije" Pius Štrobl naglašava da su organizatori, nakon događaja u Manhajmu, još jednom analizirali bezbjednosno stanje i mjere i da su došli do zaključka da su one dobre.

"Novinari nam već sada kažu da se radi o mjerama najviše bezbjednosti koje su ikada vidjeli na Evrosongu. Primejr Manhajma pokazuje da je važno ne štedjeti na bezbjednosti", poručio je Štrobl dodajući da se u dvorani "Štathale" mogu naći samo prekontrolisana lica i predmeti.

Inače, pored policije, angažovano je i četiri privatna obezbjeđenja, a u mjere bezbjednosti organizatori su uložili 1,3 miliona evra.
Takmičenje za pjesmu Evrovizije biće održano do 19. do 23. maja.