latinica  ћирилица
24/06/2015 |  15:43 | Autor: SRNA

Savić: Razobličićemo cirkus opozicije (VIDEO)

Poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da SNSD jedva čeka posebnu sjednicu parlamenta Srpske o "Informaciji o kupovini narodnih poslanika prilikom izbora Vlade Republike Srpske 18. decembra", na kojoj će biti izneseno mnoštvo detalja koji do sada nisu bili poznati građanima Srpske.

"Time ćemo potpuno demaskirati ovaj cirkus koji opozicija pravi od Republike Srpske i od svih nas", istakla je Savićeva novinarima u Banjaluci, u pauzi skupštinskog zasjedanja.

Savićeva je rekla da postoji činjenica da je prisluškivan predsjednik Vlade Republike Srpske, dok bi u drugim zemljama u takvim situacijama bili sazvani nacionalni savjeti za bezbjednost jer se to može kvalifikovati i kao svojevrsni državni udar.

"Ključno u ovom slučaju jeste da je snimak proslijeđen portalu `Kliks`iz Sarajeva da bi se vrlo svjesno onemogućilo da nadležne institucije Srpske dođu u posjed istog snimka, kako bi snimak bio vještačen", istakla je Savićeva.

Ona je rekla da će SNSD na posebnoj sjednici otvoriti pitanje kako je moguće, a nije slučajno, da je taj snimak proslijeđen portalu "Kliks" u Sarajevu pored brojnih portala i medija u Srpskoj.

"Pitanje broj dva jeste kod koga se u ovom trenutku nalazi snimak koji bi nadležnim institucijama u Srpskoj omogućio da provedu zakonom predviđene radnje. Tužno je da opozicija za svoj izvor uzima portal `Kliks` i jedan blog u Srpskoj", navela je Savićeva.

Savićeva je zaključila da je poznato ko je u Banjaluci, na dan kad je audio-materijal objavljen, u 15.00 časova preslušavao taj snimak i ko ga je poslao portalu "Kliks" da bi ga objavio u 17.00 časova.

Ona je rekla da će Poslanički klub SNSD-a, uz konsultacije sa pravnim stručnjacima, preduzeti odgovarajuće mjere u vezi sa izjavom poslanika stranke Napredna Srpska Gorana Đorđića u parlamentu Republike Srpske, koji je rekao da posjeduje tonski snimak razgovora dva lica u lokalnoj zajednici iz koje dolazi.

"Stiče se utisak da opozicija u Srpskoj poslije ove jučerašnje izjave ima problem sa održavanjem posebne sjednice Narodne skupštine o informaciji o `kupovini` narodnih poslanika prilikom izbora Vlade Republike Srpske", rekla je Savićeva.

Savićeva je ocijenila da opozicija u nemoći jer nije dobila političku podršku na izborima 2014. godine od građana Srpske, "nije im uspio projekat pravljenja afere, a što će dokazati posebna sjednica parlamenta, i sada pokušava pozvati narod na demonstracije i ulicu".

Ona je rekla da SNSD vjeruje da će to građani prepoznati i da je riječ o potpunom političkom avanturizmu.

"To pokazuje u kakvom političkom očaju se oni nalaze", navela je Savićeva.

Prema njenim riječima, Poslanički klub SDS-a do sada su napustila tri poslanika i to neće biti konačan broj.

"Oni se ne bave time, već i dalje pričaju o nekakvoj većini do priče o njihovom premijeru, a za to vrijeme ih njihovi poslanici napuštaju zbog onoga što njihovi predstavnici rade u Sarajevu", dodala je Savićeva.

Ona je ocijenila da je na sceni potpuni politički očaj i bezidejnost SDS-a, dok zamjenik predsjednika te stranke sjedi na kongresu SDA na kojem se Srpska ne pominje kao entitet, već pet regija unutar BiH.

Savićeva je ponovila da se pojedinci bave neovlaštenjim snimanjem, jer je poslanik Đorđić juče rekao u parlamentu Srpske da posjeduje tonski snimak razgovora dva lica u lokalnoj zajednici iz koje dolazi.

Ona je citirala Đorđićevu izjavu u kojoj se navodi: "A, ako ja sada Vama decidno kažem da je snimljen između Vas i sudije razgovor i da je to nova afera u Republici Srpskoj, ali Vi nemate sa tim nikakav problem".

Ona je rekla da su ljudi koji nekog optužuju za razna krivična djela juče očigledno omaškom nesvjesno svima poslali poruku ko zapravo u Republici Srpskoj snima razgovore i ko se bavi vršenjem ovog krivičnog djela.

"Ne može niko reći da mu je ovo neko montirao, dodao ili slično. Imamo situaciju da je narodni poslanik sam u žaru replika rekao nešto što upućuje na krivično djelo", navela je Savićeva.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da će poslanički klub ove stranke podržati održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske o "kupovini" poslanika.

"Podržaćemo da se uđe u raspravu i iznijećemo niz argumenata koji ne stoje u priči opozicije. Proces narandžastih revolucija koji je naručen od početka takav da je poenta da se izazove afera. Ova afera je izazvana, ali to nije afera kupovina narodnih poslanika, već se ta afera zove afera `snimač`", istakao je Žunić.

 Savić: Đorđić da kaže ko prisluškuje sudiju

SNSD će od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zatražiti da ispitaju Dragana Đorđića, poslanika Napredne Srpske o njegovim saznanjima da je jedan sudija iz Gradiške prisluškivan, izjavila je Dušica Savić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini.

Ona je novinarima podijelila transkript razgovora u kojoj je Đorđić Zoranu Adžiću, poslaniku SNSD-a, rekao da je snimljen razgovor između Adžića i jednog sudije i da je to nova afera u Republici Srpskoj.

Đorđić je, pak, izjavio da je to rekao hipotetički i da nema nikakva saznanja o snimku.

“SNSD spinuje novu aferu kako bi skrenuo pažnju s afere snimak“, rekao je on.