latinica  ћирилица
27/06/2015 |  21:46 | Autor: SRNA

Kenijci pobjednici "Vidovdanske trke 2015"

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović uručila je večeras u Brčkom medalje najuspješnijim seniorima učesnicima "Vidovdanske trke 2015" - atletičarki iz Kenije Anđeli Đenesunde Tanui i Kenijcu Bireču Kosmasu.

Davidovićeva je tom prilikom istakla da je Vlada Republike Srpske prepoznala kvalitet ove tradicionalne sportske manifestacije u Brčkom.

"Podržali smo ovu manifestaciju svesrdno i ove godine, a to ćemo učiniti i dogodine. Kada je riječ o organizaciji, sve je bilo na visokom novou. Gledajući ove takmičare, omladina spoznaje da se vrijedi baviti sportom", istakla je Davidovićeva.

Atletičarka iz Kenije bila je najbrža seniorka na 19. "Vidovdanskoj trci" pošto je 10 kilometara pretrčala za 32,47 minuta, dok je Kosmas istu dužinu ulične staze savladao za 28,50 minuta. Rekord "Vidovdanske trke" nije oboren ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji.

Drugo mjesto u trci seniorki osvojila je Kenijka Marta Akeno, a treće atletičarka iz BiH Lusija Kimani.

Srebrna medalja u konkurenciji seniora pripala je atletičaru iz Mađarske Laslu Gregoru, dok se na treće mjesto plasirao njegov sunarodnik Tomaš Kovač.

Kenijski atletičar Kosmas ocijenio je da je trka bila izvanredna, dok je najuspješnija seniorka rekla da je očekivala bolji rezultat, ali da se "pobjedi ne gleda u zube".

U trci zadovoljstva na stazi dugoj dva kilometra učestvovala su 244 takmičara.

Sav novac od uplata takmičara za startni paket u trci zadovoljstva organizatori "Vidovdanske trke 2015" namijenili su za liječenje petogodišnje Brčanke Marije Đurđić.

Ovogodišnja "Vidovdanska trka", na kojoj se okupilo oko 2.000 građana Brčkog i okolnih mjesta, započela je simpatičnom "takmičarskom disciplinom" - puzanjem 51 bebe na stazi od 10 metara, a potom su nastupili mališani predškolskog uzrasta koji su trčali na 100 metara, dok su se pioniri razvrstani u osam kategorija po uzrastu takmičili u trci na 200 i 400 metara.

"Vidovdanskoj trci" u Brčkom prisustvovao je i minstar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić koji je uručio medalje najuspješnijim takmičarima u kategoriji mališana rođenih 2007. godine.