latinica  ћирилица
06/07/2015 |  18:36 | Autor: TANЈUG

Grčka i dalje omiljena destanicaja njemačkih turista

Njemački turisti i dalje masovno odlaze na ljetovanje u Grčku uprkos zatvaranju banaka i jučerašnjeg "NE" mjerama štednje kreditora koje su Grci izglasali na referendumu.

"Čak i poslije referenduma održanog 5. jula, njemački turisti ne otkazuju aranžmane za Grčku", saopštila je njemačka Federacija za turizam.

"Grčka sa njenim plažama i suncem ostaje i ovog ljeta jedna od omljenih destinacija za letnji godišnji odmor Nijemaca", dodaje se u saopštenju.

"Trenutno je u Grčkoj na odmoru između 200.000 i 250.000 Nijemaca, a jedan broj njih nas je pozvao da produži boravak u grčkim ljetovalištima, dok je posjećenost većine zemalja tog regiona smanjenja, tvrde predstavnici Federacije.

Prošle godine, Grčku je posjetilo oko 2,5 miliona turista, što je 8,5 odsto više nego 2013, prenio je AFP.

Takva tendencija će se nastaviti i ove godine prije nego što grčka kriza ne dostigne kulminaciju, smatraju analitičari.

Turistička federacija Njemačke pozvala je građane te zemlje da se ne oslanjaju na samo jedno sredstvo plaćanja kako ne bi ostali bez novca zbog zatvaranja banaka u Grčkoj već da ponesu sa sobom dovoljno keša.

Međutim, kad je rIЈeč o turistima, mjere kontrole kapitala ne odnose se na njih, plaćanje kreditnim karticama odvija se bez problema.