latinica  ћирилица
08/07/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Cvijanović: Uvažene sugestije Vlade u agendi

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Čelincu da je reformska agenda BiH sada drugačija u odnosu na prvobitnu verziju, jer su uvažene sugestije Vlade Srpske.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

- Sada je uvaženo mnogo stvari koje smo iznijeli kao primjedbe, a reformska agenda izgleda mnogo drugačije od prvobitne verzije. Nije to samo priča o privatizaciji Elektroprivrede, jer je u nekoliko verzija došlo do značajnog usaglašavanja i ostalo je još nekoliko pitanja - rekla je Cvijanovićeva.

Podsjetivši da je Vlada Srpske nekoliko puta analizirala ovaj dokument, Cvijanovićeva je izrazila očekivanje da će naredne sedmice biti nastavljene konsulatacije. Istakla je da nekoliko pitanja u reformskoj agendi mora da bude usaglašeno, jer će se to kasnije manifestovati u pismu namjere.

- Zbog toga je veoma važno da se odmah zna kako su stvari postavljene kada je riječ o ovoj agendi. Ona će podrazumijevati najveći angažman entitetskih vlada i institucija i iz tog razloga najveće interesovanje pokazuju entiteti - dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o odluci Savjeta ministara BiH o formiranju Odbora za investicije BiH, Cvijanovićeva je rekla da ova odluka nije u redu, da nije usklađena sa ustavnim nadležnostima, niti je obuhvaćen obim posla tog odbora u skladu s Ustavom.

- Uspostavljaju Odbor za investicije, a onda velikodušno kažu da entitetski premijeri, koji imaju sve nadležnosti, mogu da budu u ulozi savjetodavca Savjetu ministara BiH koji nema nikakve nadležnosti - kaže Cvijanovićeva, pojasnivši da može da bude napravljeno određeno koordinaciono tijelo koje bi trebalo da bude u funkciji izrade određenih projekata.

Ona je napomenula da Savjet ministara nije uvažio odgovor Vlade Srpske, uprkos tome što je traženo da određene stvari budu ispravljene.

- Ako je ovo način ponašanja, onda ćemo svaki put reći da tako nešto nećemo i da će dobiti zvanični stav Vlade Srpske - poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanović: Penzioneri mogu očekivati redovnu isplatu penzija

Premijerka je izjavila da penzioneri u Srpskoj mogu očekivati redovnu isplatu penzija. Navela je da nikada nije rekla da kasni isplata penzija, već da će isplata u jednom mjesecu vjerovatno trajati dan, dva duže od planiranog.

- Idemo u isplatu plata i penzija redovno. Preuzeli smo na sebe tu obavezu. Znamo kako ćemo izvršavati tu i sve ostale obaveze - rekla je Cvijanovićeva.