latinica  ћирилица
08/07/2015 |  20:08 | Autor: Nezavisne

Tadić: Rusija potvrdila strateško partnerstvo

Ognjen Tadić, zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, komentarišućiu današnje neusvajanje nacrta rezolucije pred SB UN izjavio je da je postupak Rusije značajna potvrda strateškog partnerstva.

" Uvijek kada se postigne neki rezultat koji ide ka tome da se stvore pretpostavke na objektivniji pogled na zbivanja iz rata na prostoru bivše Јugoslavije, pa tako i BiH, treba potpuno hladne glave doživjeti situaciju i truditi se da svi mi koji ovdje živimo izvučemo bitne poruke za budućnost." izjavio je za "Nezavisne" Ognjen Tadić.

Kad god se svijet umiješao u unutrašnje odnose BiH, napomenuo je, "bili smo na ivici konflikta i problema".

Takođe je dodao i "da treba pohvaliti postupak Ruske Federacije, kao i jednog dijela zemalja, koje možda čak i ne poznaju dešavanja na našim prostorima zadnjih 20 ili 30 godina, ali su prepoznali važnost neusvajanja dokumenta, za koji nije bilo koncenzusa u zemlji na koju se odnosi".

" Mi koji živimo ovdje ne smijemo dozvoliti da se ovaj prostor ikada i bilo gdje nade u slicnoj situaciji, već sve političke mudrosti trebamo iskoristiti da se na međunarodnoj sceni pojavljujemo isključivo kao prostor na kojem se može raditi i zaraditi. " naglasio je Tadić.

Komentarišući šta se dalje može očekivati, obzirom da ni ovakvim ishodom nisu sve strane zadovoljne, on je rekao da u ovom slučaju nije bilo strana.

" Ovdje nema strana, već navijača i pozivam sve koji su navijali da razumno sagledaju stvari i uvide da je ipak ovako bolje i da ćemo ovako više doprinijeti miru i stabilnosti. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbio je u ovom trenutku komentarisati ishod današnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN, najavljujuci svoje obraćanje tim povodom, za sutra.

Britansku rezoluciju o Srebrenici danas je u Savjetu bezbjednosti UN blokirala Rusija koja je uložila veto, uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo "za".