latinica  ћирилица
08/07/2015 |  22:18 | Autor: RTRS

"Aktuelno" o ruskom vetu u SB (VIDEO)

O ruskom vetu na Rezoluciju o Srebrenici govorili su i gosti emisije "Aktuelno".
Aktuelno 08.7.2015. - Foto: RTRS
Aktuelno 08.7.2015.Foto: RTRS

Ostaje nejasno zašto je Velika Britanija toliko insistirala na rezoluciji, kada je znala da ona neće proći, imajući u vidu ranije poznate stavove Kine i Rusije, saglasni su Vladislav Јovanović, bivši ambasador Јugoslavije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Igor Davidović, bivši ambasador BiH u Briselu i Vašingtonu i Željko Budimir, stručnjak za međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. 

- Nema sumnje da je politička aktivnost koja je vršena iz Beograda i Banjaluke prema tim dvjema stalnim članicama Savjeta bezbjednosti imala jedan pozitivan efekat, ali se mora dodati i druga stvar, a to je da je tzv. jednopolarna struktura međunarodnih odnosa formirana i oblikovana poslije Hladnog rata sada počela da dobija rivala u uspinjanju pojedinih zemalja, među njima Rusije i Kine, koje iskazuju želju da budu subjekat, a ne objekat u rješavanju međunarodnih problema, rekao je Vladislav Јovanović, bivši ambasador Јugoslavije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u emisiji "Aktuelno".

Savjetnika predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igor Davidović istakao je da se kompletna akcija koja se naziva rezolucija Velike Britanije u Savjetu bezbjednosti UN-a u principu može locirati na svoj lokalni okvir i jedan daleko širi globalni okvir.

- Njemačko-britanska inicijativa je imala za jedan od svojih ciljeva da nam svima pokaže  ko su sada lideri na području Zapadnog Balkana, ko kreira određena politička rješenja i odluke koje se nas tiču, dodao je Davidović.

- Rusija nakon ukidanja, bolje rečeno suspenzije projekta Јužni tok i dalje pokazuje diplomatsku prisutnost na području Balkana. Ovim vetom na rezoluciju Velike Britanije Rusija je to i dokazala. Moglo bi se reći da je Rusija ovdje imala suptilan pristup, naglasio je Željko Budimir, stručnjak za međunarodne odnose FPN Banjaluka.