latinica  ћирилица
23/07/2015 |  20:37 | Autor: B92

Cijena saveza s Nijemcima - Finci režu plate

Finska, jedna od najžešćih saveznica Njemačke u zagovaranju štednje u EU uskoro će osjetiti dio boli koje takva politika podrazumjeva.

Premijer Јuha Sipila ovog mjeseca kreće u novi okršaj sa sindikatima oko cijena rada uz tvrdnje da će izostanak "korekcije" spriječiti privredni i ekonomski oporavak.

"Smanjena cijene rada je prvi veliki izazov Finskoj na putu prema ekonomskom oživljenju", kaže Ansi Rantala, glavni ekonomista finske banke Aktia.

"Zemlja ne može priuštiti neuspjeh u tome".

Sipila želi da se cijena rada u Finskoj umanji za 5 odsto do 2019. godine, prijedlog kojeg su snažni sindikati glatko odbili u maju, samo mjesec dana nakon što je taj milioner pobijedio na izborima uz zavjet da će spasiti ekonomiju.

Očekuje se da će vlada novi, detaljni plan budžetskih ušteda u iznosu od 1.5 milijarde evra predstaviti do kraja mjeseca. Sindikati imaju tri nedjelje za odgovor.

Rantala tvrdi da je najbrži put nižim cijenama rada u produžetku radnih sati bez pratećih povišica, što predstavlja efikasni rez koji ne izgleda loše na papiru.

"Produžetak radnih sati bi bila zaista snažna mjera," dodaje Pasi Kuopamaki, glavni ekonomista Danske Banke u Helsinkiju.

"To bi bio korak u pravom smijeru".

Blumberg navodi sa su nepopularne mjere neophodne kako bi se oživjela konkurentnost u naciji koja se još nije oporavila od pada Nokije i nedostatka potražnje za papirom.