latinica  ћирилица
23/08/2015 |  10:12 | Autor: SRNA

Vuksanović: EU pokazala da ćirilica za nju nije evropska vrijednost

Akademik Miro Vuksanović rekao je da bi stav Brisela da nije nadležan za pitanje ćirilice u Hrvatskoj mogao da znači da to pismo za njih nije evropska vrijednost i da takav status ima sve srpsko što je na tom pismu nastajalo u posljednjih deset vijekova - od Miroslavljevog jevanđelja i Dušanovog zakonika do djela Pupina, Milankovića, Andrića i Crnjanskog.
 - Foto: The Telegraph
Foto: The Telegraph

 Vuksanović kaže da da Hrvati svoju politiku u vezi sa ćirilicom vode "ilavo", što znači prilično lukavo, podmuklo.

- Primire se dok ne dobiju šta hoće, a potom kažu ko su i kakvi su. Ilavo sklanjaju ćirilicu i prisvajaju Teslu. Dok su proslavljali ulazak u EU prvi portret na velikom bilbordu prikazivao je među znamenitim Hrvatima upravo Nikolu Teslu - potomka dvije srpske porodice koje su imale četrdeset pravoslavnih sveštenika i dva episkopa - rekao je Vuksanović.

On je dodao da su na sličan način, kako danas svojataju Teslu čiju su rodnu kuću u Smiljanima rušili, Hrvati preuzeli i počasti na kraju oba velika rata u prošlom vijeku i dočekali da saopšte protiv koga su zapravo bili.

Govoreći o problemu srpskog jezika i "političkim čudima" koja se sa tim jezikom dešavaju, Vuksanović, koji je i i književnik, naglasio je da je pravo čudo što taj jezik ima četiri ili pet različitih imena.

- Drugo čudo je da se davno stvoreni jezik naziva po tek stvorenim državama. Prema tako naopakom i nametnutom modelu, narodi u BiH govore "bosanskim jezikom". I Srbi - razumije se. Bošnjački nije što i bosanski. To ime je oživjelo u Srbiji, u školama i drugdje. Podvala je uspjela. Niko nije zapazio protest SANU zbog toga - rekao je Vuksanović.

Kada je riječ o Crnoj Gori i položaju srpskog jezika, Vuksanović je naglasio da tamo uzaludno dokazuju da Njegoš nije znao ko je, da nije na srpskom mislio i pisao.

- Ne važi se njina, no Njegoševa. On je konstanta - poručio je srpski akademik.

Kada je riječ o pokušaju samoproglašenog Kosova da uđe u UNESKO, Vuksanović je konstatovao da je Kosovo odavno primljeno u srpsku istoriju i da mu je tamo najbolje i najsigurnije.

- Kosmetski i nemanjićki manastiri su u srpskom krstu. Tu će da vjekuju. Pećaršiji druge skraćenice nisu potrebne. Dok smo tamo sve je na svom mjestu. Poslije masovnih seoba ostaju kamen i trn, sjećanje i strepnja od tuđih ruku. Mnogo ih je. Stižu odsvukud. Bližnje pod upravom moćnih - najopasnije su - kaže Vuksanović.

On upozorava da su Srbe "skolili" oni koji nemaju svoje, pa moraju da otimaju tuđe, ali da će ono što Srbi gube i dalje da bude srpsko.

- Deluje neobično, ali je tako. Krivci će da kažu istinu. Bilo kad i bilo kako, ali hoće - zaključio je akademik Vuksanović.