latinica  ћирилица
23/08/2015 |  12:32 | Autor: TANЈUG

Kurc: Pet prijedloga za rješenje azilantske krize

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zahtijeva bolju zaštitu spoljne granice EU, kao i više nadzora zapadno-balkanske tranzitne rute.
Sebastijan Kurc - Foto: Wikipedia
Sebastijan KurcFoto: Wikipedia

Austrijski diplomasta je, u intervjuu za bečki dnevnik Esterajh, iznio pet prijedloga za savladavanja azilantske krize i borbu protiv krijumčara ljudi.

Kurc se zalaže za međuanrodno djelovanje protiv Islamske države, pri čemu smatra da bi Austrija trebalo da učestvuje u snabdijevanju opreme.

Izbjeglice, prema njegovim riječima, trebalo bi bliže njihovoj domovini da dobiju zaštitu.

- Moramo učiniti više na licu mjesta i uspostaviti prihvatne centre za izbjeglice koje bježe od terora - poručio je Kurc.

Naglasio je da je neophodno da izbjeglice svoje zahtjeve za dobijanje azila postavljaju u tim prihvatnim centrima u zemljama porijekla ili susjednim državama.

- Trenutno nemamo održivi sistem. Muškarci se bore sa krijumčarima ka Evropi, a slabiji žena i djeca, kao i ranjeni ostaju - ukazao je ministar.

On se založio i za kvotu za rapsodjelu izbjeglica u EU.

- Njemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno još jednom preduzela korake za bolju raspodjelu, što u potpunosti podržavam - kazao je šef austrijske diplomatije.

On je svoj prijedlog uputio šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini pred konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će 27. avgusta biti održana u Beču.

- Potrebna je spoljnopolitička inicijativa EU za borbu protiv uzroka, prije svega, terorizma Islamske države. EU mora prikazati veću aktivnost i tempo - smatra Kurc.

I austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener najavljuje da će se zalagati da se na spoljnim granicama EU stvore bezbjednosne zone i prihvatni centri, što, kako dodaje, treba kombinovati sa kvotom za raspodjelu izbjeglica u državama Unije.