latinica  ћирилица
28/09/2015 |  07:47 | Autor: RTRS

Zatraženo ukidanje mjera zabrane za Nasera Orića

Odbrana Nasera Orića, optuženog za zločine protiv srpskih ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice, zatražila je na današnjem ročištu u Sudu BiH ukidanje mjera zabrane koje je Sud donio 5. jula ove godine.

Tužilaštvo BiH složilo se s ovim prijedlogom, uz obrazloženje da svi predloženi svjedoci u ovom postupku žive na teritoriji Republike Srpske, i da optuženi uz ograničeno kretanje samo na teritoriju FBiH ne bi mogao imati uticaj na njih.

Sud bi u naredna 24 sata trebalo da donese odluku.

Advokat Nasera Orića Lajla Čović, pokušala je diskreditovati zaštićenog svjedoka Tužilaštva optuživši ga da je psihički poremećen i da se njegove izjave po sve tri tačke optužnice razlikuju od izjava koje je dao godinu prije, na što je sudija Milka Kreho upozorila advokata Lajlu Čović da ne može da vrijeđa svjedoka, te da je i previše govorila s obzirom na to da ročište danas nije predviđeno za dokazivanje krivnje.

Tužilac Miroslav Јanjić odgovorio je na optužbe odbrane, rekavši da nije tačno da se optužnica kako je navela Čovićeva zasniva na iskazu samo jednog svjedoka.

"Imamo 33 svjedoka u ovom slučaju, s tim što imamo pet direktnih svjedoka koji su bili na licu mjesta po prvoj tački optužnice, tri direktna svjedoka u drugoj tački i dva u trećoj tački optužnice“, rekao je Јanjić.

Optužnica je podignuta 27. avgusta, nakon čega je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Oriću i Sabahudin Muhiću sudi se samo za tri ubistva zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, iako je taj broj prema svjedočenjima preživjelih znatno veći.

Samo u selu Zalazje o Petrovdanu 92', pod Orićevom direktivom, vojnici su ubili devet srpskih civila. Među njima i sudiju Slobodana Ilića kojeg je prema svjedočenju čak i Orićevih bivših saboraca, likvidirao lično njihov komandant.

Za tri ratne godine ubijeno je više od 3.200 Srba u Bratunačko-srebreničkoj kotlini pod komandom i u režiji Nasera Orića.

Optužnica za ubistvo samo tri srpska zarobljenika daje za pravo porodicama nastradalih da pitaju – šta je sa ostalim žrtvama, zločinima i zločincima i hoće li ikada dočekati pravdu koja je nedostižna punih 20 godina.