latinica  ћирилица
29/09/2015 |  18:55 | Autor: SRNA

Srpski zatvorenici u Sarajevu držani u nehumanim uslovima

Vještak neuropsihijatrije Zorica Lazarević rekla je na suđenju optuženima za ratne zločine nad srpskim zatvorenicima u kasarni "Viktor Bubanj" i Centralnom zatvoru u Sarajevu da je, na osnovu iskaza oštećenih, došla do zaključka da su zatvorenici trpjeli jake bolove.

Lazarevićeva je odgovarala na pitanja odbrane o njenom zaključku u vezi sa povredama koje je Ramiz Avdović, prema optužnici, nanio Dragomiru Pejoviću.

- Njegovo psihičko stanje prije zatočeništva bilo je dobro. Pejović pati od insomnije, posttraumatskih glavobolja i depresije - rekla je Lazarevićeva i dodala su sve te dijagnoze posljedica boravka u nehumanim uslovima.

Osim za Pejovića, Lazarevićeva je dala nalaz i o povredama Željka Kljajića, Ljubomira Drakula, Milorada Šekare i Slobodana Gutalja.

Lazarevićeva je rekla da su loši uslovi u Centralom zatvoru i kasarni "Viktor Bubanj" znatno doprinijeli njihovim povredama.

Na pitanje da li je ikada posumnjala u ono što su ispitanici rekli, ona je odgovorila da nije.

Avdoviću se, zajedno sa Јulijanom-Nikolaem Vintilom, sudi za zločine nad srpskim civilima u kasarni "Viktor Bubanj" i na petom spratu Centralnog zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da su civili bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Odbrane su prigovorile nalazu i cjelokupnom vještačenju, rekavši da je subjektivan i manjkav, prenosi "Birn".

- Ne može se donijeti zaključak o povredama ako se ne poznaje struktura ličnosti - rekao je Vintilin avdokat Vlado Adamović.

Suđenje će biti nastavljeno 6. oktobra.