latinica  ћирилица
30/09/2015 |  12:48 | Autor: SRNA

Čović- niz susreta na marginama samita o borbi protiv "Islamske države"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je u Njujorku Samitu lidera o borbi protiv "Islamske države" i nasilnog ekstremizma u organizaciji predsjednika SAD Baraka Obame, te na marginama tog događaja razgovarao sa visokim svjetskim zvaničnicima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Samit lidera o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma - Foto: SRNA
Samit lidera o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizmaFoto: SRNA

Čović je u razgovoru sa njima, ali i tokom susreta s predstavnicima medija, prenio iskrenu zabrinutost BiH zbog terorističkih napada i nasilnog ekstremizma.

Istaknuto je da BiH pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava, te da osuđuje brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života tokom terorističkih napada uopšte, posebno kada je riječ o "Islamskoj državi".

BiH potvrđuje predanost da doprinese na nacionalnom i međunarodnom nivou borbi protiv ovih globalnih prijetnji, kao što su terorizam i ekstremizam u svim njihovim oblicima.

Čović je naglasio važnost organizovanja Samita kao još jedne prilike da se međunarodna zajednica podstakne kako bi se što odgovornije i ozbiljnije pristupilo rješavanju prijetnji, kao što su terorizam i nasilni ekstremizam.