latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:42 | Autor: TANЈUG

Sirijske izbjeglice stigle u BiH avionom i s vizama

Sirijci koji bježe od rata u svojoj zemlji počeli su stizati i u Bosnu i Hercegovinu, ali za razliku od onih koji do zapadne Evrope pješače, ove izbjeglice su na evropsko tlo stigle avionom i sa urednim vizama, potvrdio je direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbjednosti BiH , Izet Nizam.

On je, navodi "Dnevni avaz", precizirao da je grupa od 10 državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovnom avio -linijom iz Istanbula, da bi se nakon toga svi taksijem zaputili ka Srbiji gdje su se priključili izbjegličkom talasu onih koji pokušavaju da se domognu odredišta u Evropskoj uniji.

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli sa urednim turističkim vizama, a provjerom je utvrđeno da su izdate u Ambasadi BiH u Abu Dabiju, i to na osnovu turističkog vaučera koji su dobili iz jednog sarajevskog hotela.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju da utvrde da li je na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i da prekinu praksu ovjeravanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je do sada bio način dobijanja viza za ulazak u BiH.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam Izvor: dnevni-list.ba

Pretpostavlja se da su Sirijci koji su juče ušli u BiH turističke vaučere dobili prije nego što je ta mjera stupila na snagu, međutim Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organizovanog lanca falsifikatora takvih dokumenata, pa se i to sada detaljno istražuje.

Nizam je potvrdio da bezbjednosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvat mogućeg većeg broja izbjeglica i naveo da je procjena da bi osobe izbjegle sa Bliskog istoka mogle da krenu ka BiH onog trenutka kada Mađarska potpuno zatvori svoje granice za njihov prolazak.