latinica  ћирилица
30/09/2015 |  13:56 | Autor: SRNA

Grabovac: Procesuirati naredbodavce i izvršioce zločina

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac izjavio je da porodice srpskih žrtava rata ne mogu biti zadovoljne radom Tužilaštva i Suda BiH sve dok licu pravde ne budu privedeni naredbodavci i izvršioci ratnih zločina nad Srbima koji se danas slobodno kreću u BiH.
Marko Grabovac - Foto: Novosti.rs
Marko GrabovacFoto: Novosti.rs

"Ne možemo nikako biti zadovoljni činjenicom da Tužilaštvo i Sud BiH, umjesto naredbodavaca i izvršilaca zločina nad Srbima, procesuiraju bivše stražare i obične vojnike", rekao je Grabovac Srni, komentarišući podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Almaza Nezirovića iz Dervente zbog ratnih zločina nad Srbima.

Grabovac je rekao da su porodice srpskih žrtava rata iz Srpske nezadovoljne i ranijim "slabim" optužnicama Tužilaštva BiH u slučaju Indira Kamerić i drugim slučajevima za zločine nad Srbima na području Dervente i Broda, zbog čega bi nadležne institucije Srpske trebalo da odgovore kontratužbama.

"Neprihvatljivo je da uz postojanje svih mogućih dokaza, izjava svjedoka, optuženi budu osuđeni na svega tri godine zatvora. Isti je slučaj i kod Nasera Orića koji je optužen pred Sudom BiH za ratne zločine nad tri lica srpske nacionalnosti, iako je poznato da je u Srebrenici pod njegovom komandom počinjen nezapamćeni zločin i masakr nad nekoliko desetina Srba", zaključio je Grabovac.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Almaza Nezirovića /56/ iz Dervente koja ga tereti da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Broda.

Neziroviću se na teret stavlja da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO, postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, tako što je počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente i Broda, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nezirović je početkom jula iz SAD izručen BiH i nalazi se u pritvoru. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.