latinica  ћирилица
30/09/2015 |  18:29 | Autor: SRNA

Brkić-Vigemark: BiH veoma zainteresovana za rješenje migrantske krize

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Јosip Brkić rekao je danas u Sarajevu da je BiH, iako do sada nije direktno pogođena problemom migranata, svjesna da se situacija može promijeniti i da je veoma zainteresovana za aktivno učešće u traženju sveobuhvatnog rješenja sa EU i svojim susjedima.

On je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunarom Vigemarkom naglasio značaj Konferencije o istočnomediteranskim i zapadnobalkanskim rutama, koja će biti održana 8. oktobra u Luksemburgu, u trenutku kada je problem izbjeglica (migranata) azilanata počeo da utiče i na političke odnose u regiji.

Vigemark je informisao Brkića o aktivnostima EU na pripremi ove konferencije na visokom nivou, koja će okupiti ministre inostranih i unutarnjih poslova EU i zemalja Zapadnog Balkana, Turske, Libana i Јordana, te Švajcarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda, koji će raspravljati o značaju istočnomediteranskih i zapadnobalkanskih ruta u rastućim migrantskim tokovima sa Bliskog istoka.

Na konferenciji će biti razmatrani i načini upravljanja krizom i prihvatom migranata u narednom periodu.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Vigemark istakao da će konferencija u Luksemburgu, osim bezbjednosnog, imati i humanitarni karakter zbog čega su na nju pozvani i predstavnici UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa hrane i drugih organizacija.

U nastavku razgovora razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u BiH u kontekstu provođenja reformske agende.