latinica  ћирилица
06/10/2015 |  13:49 | Autor: SRNA

Srpski istraživači imaće uvid u turske arhive

Državni arhivi Srbije i Turske potpisali su u Beogradu Protokol o saradnji, koji predviđa i istraživanje arhivske građe značajne za istoriju srpskog naroda koja se čuva u turskim arhivima.
Arhiv Srbije - Foto: RTS
Arhiv SrbijeFoto: RTS

Ovaj protokol, koji su predstavnici dvije države nazvali istorijskim, omogućava srpskim istraživačima uvid u istorijsku građu Turske, posebno Osmanskog perioda, kao i uvid turskim istraživačima u srpske arhive.

Protokol su, u prisustvu ministra kulture Srbije Ivana Tasovca, potpisali direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i direktor državnog arhiva Turske Ugur Unal, koji je Perišiću poklonio i dokument turskog priznanja Kraljevine Srbije, a Tasovcu jedan dokument iz Osmanskog arhiva.

Tasovac je rekao da je potpisivanje protokola o saradnji dva arhiva istorijski čin jer otvara novu stranicu saradnje između Srbije i Turske.

On je istakao da su arhivi čuvari porodičnih istorija i identiteta, kao i kolektivnog pamćenja svake pisane kulture i da pokazuju kako se istorija zaista odvijala, a ne kako smo je zamislili.

Perišić je ocijenio da je potpisivanje ovog protokola veliki dan za Arhiv Srbije od istorijskog strateškog značaja i novo poglavlje u istoriji ove dvije institucije, s obzirom na to da će srpski istraživači moći da istražuju u turskim arhivima.

On je najavio u narednim danima dogovor delegacija dva arhiva o planu rada, a iduće godine konkretizaciju ove saradnje.

Unal je istakao da Osmanski arhiv u Istanbulu nije samo arhiv turskog naroda, nego se odnosi i na sve narode koji su geografski pripadali Osmanskom carstvu.

On je ocijenio da istorija Srbije bez turskih arhiva ne bi bila potpuna, kao ni istorija Turske bez srpskih arhiva.

Turski ambasador Mehmed Kemal Bozaj rekao je da su Srbija i Turska prijateljske zemlje koje su spojene Mediteranom i da su njihovi ekonomski i politički odnosi svaki dan sve bolji.

"U arhivima čeka istorija koju treba da nađemo za našu zajedničku budućnost. Novim generacijama treba da pričamo našu istoriju bez predrasuda", rekao je Bozaj.