latinica  ћирилица
13/10/2015 |  18:00 | Autor: RTRS

Doboj: Grijanje skuplje, o subvencijama ni riječi (VIDEO)

Građani Doboja za razliku od drugih sredina od ove sezone grijanje će plaćati 15 odsto skuplje. Poskupljenje je pravdano povećanjem cijene struje, ali budući da struja nije poskupjela, očekivalo se da će cijena grijanja biti vraćena. Umjesto toga najavljene su subvencije. Kome i kada još se ne zna iako je sezona grijanja već počela.
Doboj: Toplana - Foto: RTRS
Doboj: ToplanaFoto: RTRS

Radijatori u Doboju topli su i prije zvaničnog početka sezone grijanja. Građane, ipak hvata zebnja jer bi novi računi za grijanje trebalo da stignu uvećani za 15 odsto.

U toplani kažu da cijenu grijanja ne određuju oni već gradska skupština. I za subvencije koje su najavljene, čak u visini od 50 odsto za socijalne kategorije adresa, kažu, nije toplana već grad.

- I ja sam juče čuo od gradonačelnika da će biti raspisan javni poziv za prijavu za subvencionisanje, prema tome i mi ćemo upućivati naše klijente da idu predati zahtjev za subvenciju i ukoliko budu ispunjavali kriterije znači da će im grijanje biti subvencionisano - kaže Zdravko Petrović, direktor Gradske toplane u Doboju.

Prvi računi za grijanje očekuju se početkom novembra pa je vjerovatno da subvencija za oktobar neće biti. O vraćanju na staru cijenu moglo bi biti riječi na narednoj sjednici Skupštine grada, ali u skupštinskom rukovodstvu kažu samo ako stigne pismeni zahtjev . Takvu inicijativu već su uputili iz Foruma potrošača.Treba im veća podrška građana. Za sada, žalbe zbog povećanja cijene grijanja, stigle su iz dvadesetak zajednica etažnih vlasnika.

- Pripremamo konzorcijum ZEV-ova da da svoje zvanično mišljenje da to ne bude samo Forum potrošača - kaže Snežana Šešlija iz Foruma za zaštitu potrošača grada Doboja.

Osim grijanja gradska skupštinska većina predvođena SDS-om donijela je odluku o poskupljenju vode i smeća. I te odluke bile su uslovljene povećanjem cijene struje, do kojeg nije došlo.