latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:22 ⇒ 22:30 | Autor: SRNA

Radnik OBA izazvao eksploziju u tunelu Salakovac

Zlatko Humo zaposlen u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH priznao je da je bacio pirotehničko sredstvo u tunelu Salakovac koje je eksplodiralo ispred vozila u kojem je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Јeleč, objavili su federalni mediji.

Mediji navode da Zlatko, inače sin bivšeg ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Esada Hume, prilikom bacanja pirotehničkog sredstva nije znao da se u vozilu iza njega nalazi general Јeleč.

Tužilaštvo HNK-a je nakon istražnih radnji incident u tunelu Salakovac klasifikovalo kao krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, te da nije riječ o terorizmu. Humo nije zadržan u pritvoru.

Zajedno sa Humom u vozilu su bile još dvije osobe inicijala P.A i M.A. Istraga o ovom slučaju se nastavlja.

U tunelu Salakovac, nedaleko od Mostara, u petak oko 17.30 časova došlo je do detonacije ispred vozila u kojem je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Јeleč.

Nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

HUMU TERETE ZA IZAZIVANjE OPŠTE OPASNOSTI

Eksplozija koja se dogodila u tunelu Salakovac ispred automobila komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Јeleča, a koju je izazvao radnik Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Zlatko Humo /24/ iz Mostara, okvalifikovana je kao izazivanje opšte opasnosti, rekla je tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Maja Čišić.

- Riječ je o krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti i nije bilo namjere da se nečiji život ugrozi. Nije u pitanju terorizam - kaže Čišićeva.

Ona navodi da je osumnjičeni Zlatko Humo bacio pirotehničko sredstvo iz "opel astre" u pokretu prilikom izlaska iz tunela, ali se eksplozija desila u tunelu.

Čišićeva dodaje da još nije utvrđeno o kojem je pirotehničkom sredstvu riječ, jer su vještačenja u toku.

- Nije bilo namjere da se ugrozi nečiji život, ali je on ugrozio život generala Јeleča. Izazivanje opšte opasnosti i elementi tog djela upravo ukazuju da je ugrožen život ljudi i imovina - kaže Čišićeva.

Ona je istakla da Tužilaštvo postupa u skladu sa zakonom.

- Moram naglasiti da Tužilaštvo ne štiti nikoga, kako neki mediji žele prikazati. Samo radimo po zakonu - kaže Čišićeva, dodajući da istraga u ovom slučaju nije okončana.