latinica  ћирилица
01/12/2015 |  21:54 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

U Bijeljini promovisan Kecmanovićev roman "Osama"

Svoj novi roman "Osama", Vladimir Kecmanović predstavio je večeras publici u i Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Tema romana je vrijeme i ljudi danas u ratnoj tragediji glavnog junaka.

Vladimir Kecmanoviću svojim romanima ne odustaje od zavičaja i Bosna je zavičaj i njegovog tragičnog junaka. Naslov novog romana mogao bi biti homonim, pa je i pitanje kako da ga čitamo – kao ime Osama ( Bin Laden ) ili stanje - osama?

Kako Kecmanović kaže, možete tumačiti "i ovako i onako, ali primarno značenje jeste Osama, kao Osama Bin Laden, jer je priča o mladiću koji doživi tragediju u ratu devedestih i koji poslije toga izgubi razum, umisli da je Bin Laden i tu zabludu skupo plati. Međutim, pošto čitavu priču priča jedan stari čovjek koji svoje pozne dane provodi u Americi gdje je otišao iz Bosne, njegova priča jeste ispunjena nekom melanholijom, tako da drugi izgovor osama, takođe, može da prođe".

KDa je Kecmanović omiljen pisac i kolumnista na srpskom govornom području, pokazalo je i veliko intersovanje bijeljinske publike za promociju njegovog novog romana. Tome su doprinijele i odlične kritike među kojima i Emira Kusturice.

Ranije objavljeni i nagrađivani romani "Feliks", "Top je bio vreo", "Sibir" bili su među najčitanijim u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".