latinica  ћирилица
01/03/2016 |  15:53 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

IRB: Krediti za samce i bračne parove starije od 35 godina (VIDEO)

Samcima i bračnim parovima starijim od 35 godina u Srpskoj uskoro će biti na raspolaganju stambeni krediti kod IRB Banke.
Ivan Vidović - Foto: RTRS
Ivan VidovićFoto: RTRS

Sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 10 miliona maraka biće dostupna za kupovinu, izgradnju i proširenje prve stambene jedinice.

Ovo je, s obzirom na visoke kamate komercijalnih banaka, mnogima jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja. 

Male zarade, nesigurnost radnog mjesta i nizak životni standard brojnim građanima Srpske velika su prepreka ka stambenom zbrinjavanju. I onima sa nešto stabilnijom finansijskom situacijom ovo pitanje je ostavljeno po strani zbog visokih kamata komercijalnih banaka.

Tokom ove godine samcima i bračnim parovima starijim od 35 godina u Srpskoj uskoro će biti na raspolaganju stambeni krediti IRB-a.

Ivan Vidović, izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize i planiranja u IRB-u navodi uslove za dobijanje kredita.

- Raspoloživi prihodi po domaćinstvu ne smiju biti veći od 1.200 evra. Ukupna površina stambene jedinice ne smije biti veća od 60 metara kvadratnik, ako se gradi ne više od 92 metra kvadratna - kaže Vidović.

Maksimalan iznos kredita je 100 hiljada maraka sa rokom otplate do 20 godina. Kamatne stope ne bi trebalo da prelaze 5 odsto. Sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope za ove namjene biće operativna nakon što Narodna skupština odobri novo kreditno zaduženje.

- Poslije toga mi možemo ići u povlačenje sredstava, kada se ona proglase operativnim krenuće se i sa plasmanom - kaže Snežana Vujnić, direktorka IRB-a.

Da su krediti kod IRB-a za mnoge građanje jedina mogućnost za kupovinu stana govori i statistika. U 2015. godini udio stambenih kredita IRB-a u ukupnim stambenim kreditima bankarskog sektora Srpske iznosio je 44 odsto.