latinica  ћирилица
23/04/2016 |  10:27 | Autor: SRNA

Јerinić: Oficiri poput Pandžićeve sramota za vojsku

Zamjenik ministra odbrane Oružanih snaga BiH Boris Јerinić ocijenio je kao nedopustivo i neprimjereno ponašanje kapatana Oružanih snaga BiH Ljubice Krasić Pandžić, koja je na svom profilu na Fejsbuku veličala Nezavisnu Državu Hrvatsku.
Boris Јerinić - Foto: vijesti.ba
Boris ЈerinićFoto: vijesti.ba

- Niko u zemlji, a posebno ne pripadnici i kapetani Oružanih snaga BiH ne bi trebalo da veličaju NDH u kojoj je u toku Drugog svjetskog rata ubijeno nekoliko stotina hiljada Srba - izjavio je Јerenić.

Prema njegovim riječima, takvi vojnici i kapetani ne treba da nose uniformu oružanih snaga BiH.

- Oni su sramota za vojsku - naglasio je Јerinić za Večernje novosti.

List podsjeća da su Oružane snage BiH i ranije potresali incidenti kao onaj kada su oficiri i vojnici - Bošnjaci odbili da spuste zastavu BiH na pola koplja na Dan žalosti posvećen progonu i stradanju Srba u akciji hrvatske vojske "Oluja".

List podsjeća i da su bošnjački vojnici u kampu na Manjači u vrijeme ramazanskih praznika raširili ratnu zastavu takozvane Armije BiH.

Protiv kaplara Gorana Kovača i Vladana Vukovića pokrenut je disciplinski postupak jer su na svoje profile postavili sliku Radovana Karadžića, na dan kada mu je izrečena presuda u Haškom tribunalu.

Oružane snage BiH imaju oko 10.000 vojnika i godišnje potroše više od 140 miliona evra iz budžeta BiH.