latinica  ћирилица
24/04/2016 |  19:53 ⇒ 25/04/2016 | 09:10 | Autor: RTRS

Protestna šetnja zbog Nikole Đurovića i Јovana Arbutine (VIDEO)

Grupa građana okupila se u banjalučkom parku "Petar Kočić" kako bi pružila podršku Aleksandri Đurović i Ljiljani Arbutini, majkama poginulih mladića, Nikole i Јovana, koji su stradali u saobraćajnim nesrećama 2011. i 2015. godine.
Preblaga kazna - Foto: RTRS
Preblaga kaznaFoto: RTRS

U mirnoj protestnoj šetnji do Centra javne bezbjednosti i Osnovnog suda ukazali su na nepravdu koju godinama trpe i činjenice da dugo poslije Nikoline smrti pravi krivci još nisu poznati, a optuženom za Јovanovu smrt izrečena je premala kazna. 

Pet godina nakon smrti dvadesetjednogodišnjeg Nikole Đurovića javnost ne zna, kaže Nikolina porodica, pravu istinu – ko je odgovoran?

Majka Aleksandra još traži pravdu za sina koji je 2011. godine poginuo u banjalučkom naselju Rakovačke bare. Smatra da istinu znaju nadležne institucije koje su, kaže, sakrile pravog krivca.

"Za njegovu smrt okrivljen je Nenad Radinković, koji je u zatvoru u Francuskoj, nisu mu ni dokumenta oduzeta, ništa. Podmetnuto je da bude uhapšen, ostao je tamo da ovde ne bi mogao da progovori", kaže Aleksandra Đurović, majka Nikole Đurovića.

Rane Јovanove majke Ljiljane Arbutine još su svježe. Devetnaestogodišnji Јovan poginuo je prošle godine na istom mjestu gdje je stradao i Nikola, kada ga je na pješačkom prelazu udario "pežo 308".

"Navodna brzina bila je 78 na sat. A moj Јovan je imao 25 povreda na tijelu, od kojih su pet bile smrtonosne. Ubica je kupio svoju slobodu za 18.000 evra, od organa našeg pravosuđa", govori majka Јovana Arbutine, Ljiljana.

Pravdu za dvojicu mladića majke i njihove porodice traže na ulici. Kažu, institucijama više ne vjeruju.

Deset mjeseci nakon Јovanove pogibije, vozač koji ga je usmrtio osuđen je na šest mjeseci zatvora i hiljadu i po maraka sudskih troškova. Podsjećamo da je postupajući tužilac u ovom predmetu, Sead Žerić, za našu emisiju Pečat tvrdio da je kazna potpuno primjerena i da je odgovornost mnogo veća pokojnog Јovana, nego vozača koji je automobilom upravljao pod uticajem alkohola i nedozvoljenom brzinom.

"Mislim da jeste. Iskreno, ja da sam na mestu optuženog, nikad ne bih pristao na sporazum. U ovom slučaju daleko je veća odgovornost pješaka. I pješak je bio pijan. Vožnja pod alkoholom i vožnja malo brže od dozvoljene je prekrišaj'', izjavio je tom prilikom Žerić.

Suđenje u slučaju Nikole Đurovića, gdje je zbog izazivanja saobraćajne nesreće na kaznu zatvora od četiri godine optužen Nenad Radinković, jedno je od kontradiktornijih održanih u Okružnom sudu u Banjaluci.

U javnosti je uvreženo mišljenje da su slučaj od početka pratile kontroverze, kontradiktorne izjave svjedoka i optuženog.

Aleksandri i Ljiljani sinove niko ne može da vrati. Ipak, ostaje im, samo da se nadaju da će pravda kad–tad biti zadovoljena.